Руският президент Владимир Путин подписа указ за увеличаване на числеността на въоръжените сили на Русия със 137 000 военнослужещи, предава РИА Новости, като се позовава на руския официален портал за държавна информация.

"Да се ​​установи щатната численост на въоръжените сили на Руската федерация в размер на 2 039 758 единици, включително 1 150 628 военнослужещи", се казва в новия указ.

В съответствие с предишния указ от 17 ноември 2017 г. руските войски наброяват 1 902 758 войници и офицери, включително 1 013 628 военнослужещи.

Припомняме, че досега Русия не е съобщила нито точния, нито приблизителния брой на жертвите на войната в Украйна, както и на хората,които са загубили трайно способността си да воюват след получени наранявания. Руското министерство на отбраната направи две такива съобщения на 2 март и на 25 март, последната информация беше за 1351 убити военнослужещи. От друга страна Би Би Си към края на април потвърди имената на 1899 руски военни, загинали във войната в Украйна. Вероятно обаче десетки хиляди са загинали.

Според официалната информация в Украйна се бият само професионални войници и доброволци и там не се изпращат наборни военнослужещи , макар че в първите дни на войната стана ясно, че имало такива случаи, но Путин е разпоредил тяхното изтегляне от арената на бойните действия, а командирите, които са били допуснали наборници на фронта са били наказни.

Различни правозащитни групи съобщават, че много войници, подписали договор се отказват и не продължават контрактите си, защото не желаят да се бият в Украйна и различни адвокатски групи им помагат за законното разтрогване на договорите така, че да не бъдат съдени.

Паралелно се съобщава за наемане на затворници, на които е предлагана амнистия срещу сключване на контракт за постъпване в армията, но досега няма официални потвърждения за тази практика.

Призракът на НКВД: Русия праща първи в бой наборници от Донбас, обърнат ли се - разстрел

Призракът на НКВД: Русия праща първи в бой наборници от Донбас, обърнат ли се - разстрел

Наборната повинност започва и в части от Източна Украйна, които Русия наскоро завладя