Би Би Си успя да разговаря с един от войниците на договор на руската армия, който отказа да продължи бойните действия в Украйна. Името му е променено от съображения за сигурност, редакторите разполагат с реалните данни на военния и документи, потвърждаващи биографията му. Представяме материала без редакторска намеса.

През 2020 г. в един от милионните градове на нецентрална Русия 21-годишният Сергей Боков завършва колеж, става дипломиран електротехник и получава повиквателна за армията - за военна служба. По това време в Русия на млади хора с образование не по-ниско от средно специално се предлага в продължение да сключат договор с Министерството на отбраната - и да служат не една година, а две, но със заплата, почивни дни и опция да си спи в къщи.

"Подписах го, защото има повече плюсове, по-удобно е да служиш и беше интересно да опозная армията по-професионално, а не като наборник, за да разбера военния занаят", казва Боков пред Би Би Си. В края на 2020 г. заминава за най-близкото поделение до родния си град като шофьор електротехник.

23-годишният Боков сега с носталгия си спомня службата си там: "Честно казано, след това, което преживях, ми се струва, че там живях прекрасно".

В мирно време военната служба е рутина: проверка и поддръжка на оборудване, почистване на територията, поддържане на оръжията в изправно състояние.

- Учили ли са Ви на военно дело?

- Моето лично мнение - не беше достатъчно. За една година в училище или колеж ученикът научава много нови неща, а годината в армията, по отношение на обучението, минава почти безследно. Има много малко полезни часове и знаещи офицери. В моята част имаше малко полезни занятия.

- Имаше ли нещо, което можеше да бъде полезно във войната?

- Е, стрелба, стрелба по превозни средства.

През ноември 2021 г., когато Боков му остава една година служба по договор, в поделението започнаха да казват, че всички военни ще заминат в командировка през януари - във Воронеж и Белгород. Защо - не уточняваха. Тогава започнаха да обясняват, че това ще са учения, спомня си Боков.

Преди Нова година роднини на скорошни завършили техникуми слушаха политици по телевизията, които уверяваха, че няма да има война - и започнаха да питат своите съпрузи, братя и синове къде отиват и защо отиват там толкова много.

"Тогава ни казаха да уведомим семействата си, че сме на ученията на "Съюзна решимост -2022". Виждате ли, те дори измислиха името на ученията... Но нямаше никакви масови учения. Излъгаха ни прекрасно. ".

Боков посрещна Новата 2022 година у дома, а на 23 януари с военен влак замина за южните градове на Русия. На 1 февруари слиза от влака. След няколко десетки километра те разгръщат полеви лагер: пристигат, разпъват палатки и започват да живеят в гората.

"Е, как е, като у дома сме си?"

В големи военни палатки от модела М-30 - повече от 40 квадратни метра - спяха 20 души. "Условията бяха комфортни. Всичко беше наред преди войната. Нямахме никакви подозрения, че това не е учение - казва Боков. - Оръжието се съхраняваше в специални палатки, не беше у нас непрекъснато."

Военните са правели нищо - чакали "когато нещо да започне". Заселили са се, живеели са там, ходели са в униформи, охранявали са лагера. "Дразнехме жителите на малък град: "Там сигурно писнахме на всички - смее се Боков. - Ходихме по магазини, мотахме се по всякакви развлекателни комплекси."

Три седмици стоят и чакат. На 23 февруари, според Боков, командирите казали: "Придвижваме се по-близо до границата, към друг лагер". "Чухме новините, разбира се, но никой не вярваше, че това, което се случи, ще се случи. Командирите ни казаха да кажем на семействата: отиваме, казват те, в нов лагер, няма да има комуникация, не ни мислете." Телефоните са иззети от войниците.

В нощта на 24 февруари Боков се събужда, сяда с колегите си в бойната машина на пехотата (БМП) и потегля.

Той разказва, че е разбрал, че е влязъл на територията на Украйна само няколко часа по-късно призори - по пътя започнали да се появяват табели на украински.

"Както разбирам, ние преминахме границата не през ГКПП, а през някакви гори. Затова не разбрахме веднага къде се намираме. Бяхме вътре в машините, имаше лоша видимост и беше тъмно."

Боков твърди, че популярната сред пленените руски военни фраза "Тръгнахме на учения, но се озовахме във войната", не е опит за оправдание или лъжа. Всичко това се случи, казва той.

"Реакция, ние, разбира се, имахме ... Защо отиваме там? Никой не искаше да повярва, че това е война. Е, както и да е, оказахме се там? И до този момент не се чу нито един изстрел. Общо взето не вярвахме до последно." Спомнят си, че ученията се наричат ​​"Съюзни", и решиха, че са не само съвместни с Беларус, но и с Украйна".

Едва по-късно, според Боков, войниците са разбрали, че украинските войски "веднага и тихо" са се отказали да пазят границата, но им се противопоставят в градовете - и започнаха войната оттам.

"Имаше усещането, че в началото на войната те самите се страхуваха и се подцениха", казва той.

"Както разбирате, това не е шега, всичко е сериозно"

Колоната на Боков спира в гората за зареждане. Но не успяват да налеят бензин във всички БМП - артилерийски снаряд избухна на тридесет метра от електротехника.

"Или не снаряд... Не разбрах наистина - казва Боков. - Такава голяма експлозия беше... Сърцето ми бие, адреналин, аааа... Тогава чуваме командата "По машините" и продължаваме напред - извън зоната на обстрела."

В редица случаи руските танкове станаха лесна плячка за маневрените и модерно въоръжени украински части.

Вечерта стигнаха до изоставена ферма, настанихме се в старите хамбари. "И едва тогава командирът каза:" Е, както разбирате, това не са шеги, всичко е сериозно. Поемеете охраната на периметъра, поставете патрул ... "

"Така разбрахме, че сме във война", разказва войникът.

Боков казва, че не помни какво е мислил тогава. Първите ми мисли бяха: "Това наистина ли се случва? Това наистина ли се случва с мен?! Да, все още не мога да повярвам, дори сега, когато говоря с Вас." Втората му мисъл: "Трябва да оцелеем".

Вечеряхме елда и кюфтета от дажба, затоплена на таблетка сух спирт. Боков тогава все още има спален чувал - скоро ще го загуби. Четиримата заспахме в бойната машина. "Ще ги пази от осколки, но ако го удари снаряд, екипажът ще изгори жив", уточнява военният.

От този ден нататък Боков почти всеки ден попада под обстрел. Неговата дивизия се забива дълбоко в Украйна на 30 километра. "Имахме право да питаме, но имаха право да не ни отговарят. На въпроси като "къде се движим" ни отговаряха - на ново място на дислокация."

Тогава той научава, че се движат в посока Чернигов-Киев.

След четири дни пътуване колоната се разпадна. Мостът, който преминаваха, се оказа миниран - и се взриви, когато руска военна техника премина по него. Би Би Си успява да намери координати и снимки, потвърждаващи взривяването на съоръжението.

Някои от колегите на Боков, които преминаха реката, заминаха за Киев, но той не успява и остава на този бряг. В резултат на това той се присъединява към друга рота и отива при обсадата на Чернигов.

На 4 март успява да се обади на жена си и майка си. "Серьожа, на границата ли си? - го питат те. — Не. Оказах се на война."

Той не чува реакцията - връзката прекъсва.

"Всички бяха под 25 години, 10 души загинаха, 10 бяха ранени"

След взривяването на моста Боков за първи път вижда как умират негови колеги. Той говори за това неохотно.

"Освен минохвъргачки и артилерийски обстрел, ние попаднахме и под огъня на автоматични оръжия. Когато минавахме покрай едно село, те откриха огън с автоматични оръжия, а машината, която се движеше пред нас - тя или беше взривена с гранатомет, или с нещо друго ... не разбрах "какво беше. Запали се, хората останаха там. Заобиколихме ги и продължихме напред, стреляхме назад. Не погледнах назад."

За първи път в живота си Боков действително стреля. Той не вижда противниците си: "Когато колона се движи, те няма да се приближат. Откъдето идва огънят, ние стреляхме натам. Просто искахме да оцелеем. Трябваше да намалим плътността им на огъня, така че те да се оттеглят "

Тук журналистът от Би Би Си отбелязва, че са имали късмет, че колоната им се е разпаднала, край Киев техните колеги са дали повече жертви.

"Еми не знам. Но според резултатите от загубите в ротата, от която изостанах, бяха по-малко, отколкото в тази, в която се оказах."

Боков припомня, че са били непрекъснато обстрелвани както по посока на движение, както и там,където са престоявали, така че нощувките са били кратки.

"Най-трудното нещо са минохвъргачките и артилерията. Като цяло е трудно. Просто пада върху теб и трябва и ти да паднеш, да се прикриеш или в нещо като окоп, или просто да се надяваш на късмет, че няма да те уцели", казва войникът.

"А какво стана с бойния дух в ротата?" - питат от Би Би Си.

"Сега ще се опитам да си спомня... Имаше такива, които бяха доволни от случващото се, искаха и бяха нетърпеливи да се бият - това са хора с опит от войната в Донбас. Те горяха за съдбата на ЛНР и ДНР и горяха от нетърпение да им помогнат, да ги освободят. Но това са ветерани.

Би Би Си: "А колко бяха твоите връстници от войниците по договор?

"Много. Цялата ми рота. От 50 души - 70% под 25 години."

Би Би Си: "Оцеляха ли?"

"В моята рота, която замина за Киев, всички оцеляха, с изключение на един, който се натъкна на противопехотна мина. И новата рота, в която попаднах, там също почти всички бяха под 25 години, 10 човека загинаха, 10 бяха ранени. Като цяло, половината от ротата пострада.

Колегата на Боков от друга рота разказва, че с него са служили млади войници, "които не са знаели как да стрелят и от кой край да хванат гранатомета".

"Мислех, че ние сме руската армия, върхът в света, и тук ни удариха през нощта, а пехотата няма устройства за нощно виждане, ние сме като слепи котенца", казва събеседникът на Би Би Си. "Украинците имат танкове с американски нощни визьори. Аз съм шокиран от нашите, струваше копейки да ни оборудват с такива, защо ги нямахме?"

Същите оплаквания за липсата на очила за нощно виждане се срещат в разговори на руски военни със семейства, които са прихванати от украинската служба за сигурност и публикувани в YouTube.

Ранените и мъртвите, казва Боков, са откарани с едни и същи коли в болници и морги в Русия. Говорейки за това, той използва военния термин "товар 300", който се отнася до транспортирането на ранен войник, изведен от бойното поле. Името влиза в употреба след войната в Афганистан. При транспортиране на ранените е попълнен документ образец No 300 (стандартен формуляр).

Боков, който все пак има късмет, продължава в колона по-нататък към Чернигов - той и колегите му придружаваха артилерията.

"По пътя всичко е едно и също - обстрел. Не всички стигнаха до Чернигов. Истински битки нямаше. Мини, огън от въздуха, засади - никога не видяхме врага в очите", разказва военният.

Две седмици след преминаването на границата частта на Боков заема позиция край Чернигов. "Нашата артилерия обстрелваше Чернигов всяка вечер. И ние я охранявахме. Украинската артилерия отвръщаше на огъня."

Чернигов беше на 10 километра от нападателите, през нощта те видяха нещо да гори там: "Над Чернигов имаше зарево - сякаш слънцето изгряваше".

В града (Чернигов-бел.ред.) Боков и другарите му така и не влизат. Неофициално, припомня Боков, командирите са казали, че там са пристигнали много малко руски войски - почти половината от планирания брой.

"Нямаше достатъчно сили за прочистване на града. И не дочакахме подкрепленията. Попитахте какъв е планът. Така че, съдейки по стратегията, която следвахме - или по-скоро липсата на стратегия... Отидохме без хеликоптери, просто в колона, все едно отивахме на парад. Изглежда командването е имало план - много бързо да превземе Украйна, опорни пунктове и градове. Изчислението може би е било, че украинците ще се предадат. Движехме се така, сякаш искахме да стигнем до Киев за три дни и по пътя да превземем всички градове. Вървим напред, с кратки нощувки, без окопи, без разузнаване. Не сме оставили никого отзад, минаваме например покрай село - и това е всичко, ако някой реши да влезе отзад и да ни удари в гръб, там няма защита. Така се прави блицкриг, нали знаете?

Би Би Си: "Имаше ли последствия?"

"Мисля, че момчетата загинаха до голяма степен заради това. Ако се движехме постепенно, с разгръщане, ако бяхме проверили пътищата за мини... Предполагам, че ако не бяхме се движели толкова много, жертвите можеше да бъдат избегнати.

От началото на март атаката срещу Чернигов се извършва в три посоки. По думите на кмета всички входове на града са минирани. Боеве се водят по пътищата и мостовете в предградията, но руските военни не превземат града.

В руската армия все повече прояви на саботаж

В руската армия все повече прояви на саботаж

Никой не иска да се бие с украинската армия

"Твърди се, че бабите са хранели военните с пирог и момчетата умряха"

Боков прекарва две седмици в гората край Чернигов. Отидоха по селата за вода. Той разказва, че местните, гледайки руските войници с оръжие в ръце, не са им казали нищо лошо: "Какво ще кажете, ако другият има автомат? Значи не ни наричаха нашественици, рашисти и орки .Просто казваха, че всичко това е много лошо и трябва да свърши. И нас ни съжалиха. Жалко, че участвате в това, дано по-рано да свърши, по-бързо да се приберете."

И тогава дойдоха войници от друга рота и наредиха на Боков и другарите му да не вземат храна от местните. Те увериха, че в съседния полк, разположен наблизо, се твърди, че бабите са хранели войниците с пирог и "момчетата са умрели".

Храната от Русия достига до компанията на Боков едва близо до Чернигов: зърнени храни в торби и яхния, можеше да се готви. Взеха вода от кладенец в съседно село, не се страхуваха - смятаха, че местните няма да я отровят, самите те я използват.

През нощта имаше сняг и слана, нямаше вече палатки - нямаше учения. Импровизиран навес от дъжда, под него е пръст - войниците поставят брони върху него и разстилат одеяла, взети от съседни къщи. Разграбването от отряда на Боков се е ограничило до тези одеяла и продукти от магазините, уверява той.

"Взимахме само това, което е необходимото за оцеляване. Но да грабим неща от ръцете на хората или от обитаеми къщи - такова нещо нямаше. Моята група не взе никакви ценности. Но това се случваше в други дивизии, знам."

Украинските военни публикуваха видеозаписи от Черниговска област, където военни изнасят чинии, детски велосипеди, играчки и дори купони от разбитите коли на противника - местни пари от началото на 90-те години.

Жител на едно от селата в тези видеоклипове разказа как руските военни са нахлули в къщата му, вкарали камион в двора и започнали да товарят всички вещи от гаража. Откраднали според пенсионерката телевизор, инструменти, два климатика и дори замразена тиква от хладилника.

Губернаторът на Черниговска област каза в интервю за украински телевизионни канали, че руските военни "влачат килими, чайници и храна от частни къщи".

Боков казва, че не е чувал за екзекуции сред мирното население в селата. Той "не изключва" местните жители да са пострадали "случайно от шрапнели по време на обстрел или когато колона върви през нощта - колите може да смажат човек". Но не е имало умишлено насилие, казва той за своето подразделение.

Според украинските власти около 700 души са били убити в месеца на обстрел в Чернигов. Журналистите нарекоха обсадения град "капан на смъртта": изходите и мостовете бяха минирани, нямаше ток, топлина и вода, хлябът се превърна в деликатес.

Съдейки по разказите на местни жители и съобщения в медиите, огънят в Чернигов е бил толкова интензивен, че загиналите от шрапнелни рани не са били изваждани от мазетата - а децата са спели до труповете.

"Не исках да отида, да умра и да убивам"

Общо Боков прекарва 37 дни на територията на Украйна. На 29 март съпругата му му изпрати копие от текста на новинарския текст: ръководителят на руската делегация на преговорите с Украйна Медински говори за деескалация в посока Киев и Чернигов.

Ден по-късно дойде заповед в ротата: отиваме, тръгваме, къде - пак не казаха. И след 24 часа и една нощ Боков се озовава отново в Русия.

Връщайки се в началото на април, Боков не е много доволен. "Официално никой не каза дали ще се приберем за дълго време или не. Четохме новините, че войната продължава, деескалация само в една посока, имаше слухове сред военните, че сега ще се прегрупираме, и тогава всичко щеше да продължи." Скоро войниците биват уведомени за това официално.

В същото време почти половината от първата рота на Боков, завръщаща се от близо до Киев в Русия, отказва да изчака прегрупирането. Войниците на договор, казва той, казали, че се връщат от границата в поделението си, където ще пишат докладни и ще напуснат.

"Ако искате, съдете ни, правете каквото искате, повече няма да ходим на война. Качихме се и си тръгнахме", спомня си той.

Историята му се потвърждава от данните на разследващия проект Conflict Intelligence Team. Съдейки по тези дани, около 20-40% от руските военнослужещи, изтеглени от районите на Киев, Чернигов и Суми през първата половина на април, се опитаха и се опитват да откажат по-нататъшно участие във войната.

Боков, който се откъсва от първата си рота при взривяването на моста, остава на границата, без да посмее да си тръгне.

"Казах му: пиши по-бързо доклад. Но той все не можеше да се реши. Командирите им казали, че ще бъдат в резерв", казва приятелят на Боков, адвокат. "Казвам му, казаха Ви за учения. казаха, че ще защитавате Луганск. Два пъти вече си бил *** (измамен), което означава, че ще бъдеш *** (измамен) и трети път! Бягай оттам!"

Боков припомня, че след новината за 20 военнослужещи по договор, които са напуснали границата, властите ги призоваха да не следват примера им. Те казаха, че ще влязат в затвора, че 100% от тях ще бъдат обвинени по наказателни дела и че напускането им означава десет години затвор, припомня Боков.

"Това се оказа невярно. Но тогава не знаех това. Не исках да отида, да умра и да убивам. Не исках и да вляза в затвора."

"Има реален шанс да не бъдеш убит и да не убиеш"

"Всички те са уплашени до смърт, вярно е", казва правозащитникът, директор на правозащитната организация "Школа за наборника", адвокат Алексей Табалов, за военнослужещи по договор, които отказват да се бият. "Трибунал! Вие ще отидете в затвор за 25 г.! Укриване от военна служба - 2 г., напускане на службата - 2 г., неизпълнение на заповедта - 2 г. Ако групата не е изпълнила заповедта по предварителна уговорка, както и влече сериозни последствия - и след това до 5 години. Какви 10-25 години?"

Командирите могат да бъдат разбрани - казано им е, че трябва да държат хората с всички сили, така че ги сплашват, както могат, смята Табалов.

Практиката на Табалов показва, че войник по договор, попаднал във война, може да откаже да продължи военна служба - и то без наказателно преследване.

"Страшно е, само идиотът не се страхува"

Боков чака на границата 23 дни. Реших за себе си: "Все пак съм военен, така че докато стоим на границата, ще стоя. Но ако чуя заповед да се върна, ще направя нещо. Няма да отида там. Предупредих командира за моето решение - неофициално."

На 24 април той чува заповед - да се върне на територията на Украйна близо до Харков.

Боков тогава припомня на командира решението си. Той "беше човек" и каза, "това е избор на всеки." Електротехникът предава оръжието си и се качва на такси до най-близкия град. С него си тръгна и друг войник. Оттам се прибират в къщи.

Възможно е за решителността на Боков да е помогнал опитът му в един от предизборните щабове на Алексей Навални. Още като студент той работи в своя регион по президентската кампания на вече осъдения политик. Отговаря за улични кампании, доброволци, листовки и събиране на подписи. Във вече забранения в Русия Фонд за борба с корупцията той е запомнен като енергичен и квалифициран служител.

След като стигат до поделението - правозащитниците настояват, че е необходимо да се върнат във военното поделение, а не в апартамента им или при родителите си - Боков и негов колега написаха доклад, че "самоволно са напуснали полевия лагер на границата с Украйна поради факта, че отказват да участват в специална операция , защото са морално и психологически изтощени и не могат да продължат".

"Отказ от участие, писмо за напускане - всички документи са приети без разправии," казва Боков.

"Дори не ни разубеждаваха, защото не бяхме първите. А също и командирът, който прие тези изявления, той е военен офицер и беше там. Той не седеше в щаба. Те дойдоха от там. И този офицер сам видя всичко. И той казва - ами страшно е? А аз казах - разбира се, страшно е, само малоумник не се страхува. Той казва: "Съгласен съм." И не задаваше тъпи въпроси, а само съдейства".

Според адвокати служителите на Федералната служба за сигурност (ФСБ) обикновено освобождават младите хора след подписване на споразумение за неразкриване на информация. "Явно Министерството на отбраната няма желание да се свърже с тези отказали се войници и по някакъв начин да ги накаже. Естествено, създават проблем, но не е фатално. В Министерството на отбраната има достатъчно пушечно месо, има хора, които питат къде да се запишат", казва Табалов.

Когато Боков беше интервюиран от Би Би Си, той беше вкъщи от една седмица. Но скоро ще се върне във военната част. Необходимо е да се изпълни военното задължение към държавата - вече като наборник, тъй като той се отказва от договора. Остават му три месеца да служи.

Дали може да бъде изпратен отново на война, Боков не знае.

В Сумска област ще съдят руски сержант за убийство на цивилен гражданин

В Сумска област ще съдят руски сержант за убийство на цивилен гражданин

Това е първи подобен процес от началото на руската инвазия