В Сумска област руски сержант ще бъде съден за убийството на цивилен гражданин, съобщи главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова, цитирана от Руската служба на Би Би Си.

"Главната прокуратура внесе обвинителен акт срещу Вадим Шишимарин, командир на отделение на военна част 32010 на 4-та Кантемировска танкова дивизия на Московска област", ​​каза Венедиктова.

Това е първият случай на процес срещу руски военен в Украйна от началото на руската инвазия. Той ще бъде съден за "Нарушения на законите и обичаите на войната" по Наказателния кодекс на Украйна. Заплашва го от 10 до 15 години затвор или доживотен затвор.

Грабежи, разстрел, изнасилване на цивилни - зверствата на руските военни в Украйна

Грабежи, разстрел, изнасилване на цивилни - зверствата на руските военни в Украйна

Human Rights Watch представи шокиращи разкази за военни престъпления

Според Венедиктова 21-годишният руски сержант на 28 февруари е убил 62-годишен невъоръжен цивилен в Сумска област, който е карал велосипед край пътя.

"Колоната, в която сержант Шишимарин се движеше, беше разбита от нашите въоръжени сили на Украйна (ВСУ). Бягайки, той и още 4-ма свои колеги стреляха по личен автомобил с картечници и го заграбиха. Нашествениците влязоха в селото с крадена кола с вече пробити гуми и по пътя видяха мъж, който се прибираше вкъщи и говореше по телефона. Един от войниците заповяда на сержанта да убие цивилния, за да не информира украинските военни за тяхното местонахождение", каза Венедиктова. В момента Шишимарин се намира в ареста.

Припомняме, че Украйна обвини Русия в извършване на военни престъпления особено в предградията на Киев, където след изтеглянето на руските войски в края на март бяха открити телата на стотици цивилни, някои от тях с вързани ръце. Много страни и международни институции също считат убийствата на тези цивилни за военни престъпления и вече започна тяхното разследване. За тях обаче могат да бъдат обвинени конкретни извършители и се счита, че ще бъде много трудно и много малко вероятно самият руски президент Владимир Путин да бъде привлечен като обвиняем

Путин награди руската бригада, обвинена за военни престъпления в Буча

Путин награди руската бригада, обвинена за военни престъпления в Буча

Путин вижда "доблест" и им дава званието "гвардейци за защитата на родината и държавните интереси"