Международни експерти са открили доказателства, че Русия е извършила военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна. Това става ясно от доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество и Европа (ОССЕ), съобщава "Ройтерс".

Мисията беше създадена миналия месец от 45 от общо 57-те държави членки на ОССЕ, за да провери възможни престъпления в Украйна, включително военни такива, и да предаде събраната информация на международния съд. Русия се обяви против.

ОССЕ е международна организация, която включва бившите врагове от Студената война - САЩ и Русия, както и различни страни в Европа, Централна Азия и Северна Америка.

Мисията установи ясни модели на нарушения на международното хуманитарно право от руските сили, се посочва в доклада.

Свикват извънредно заседание на ОССЕ заради Украйна

Свикват извънредно заседание на ОССЕ заради Украйна

На фона на зачестилите обстрели в Донбас...

Според документа атакуващите сили не са взели необходимите предпазни мерки за цивилното население и умишлено са атакували болници и училища. Той установява, че нападението на 9 март срещу родилното отделение на болницата в Мариупол е извършено от Русия и квалифицира деянието като "военно престъпление". Тогава Русия отрече да стои зад атаката и на свой ред хвърли вината върху Украйна.

В доклада на ОССЕ като военно престъпление се определя и ракетният обстрел на драматичния театър в Мариупол, при който според украинските власти са загинали около 300 души.

Франция изпрати екип в Украйна да разследва руските военни престъпления

Франция изпрати екип в Украйна да разследва руските военни престъпления

Френските служители са пристигнали в Лвов

"Мисията не е в състояние да заключи дали руската атака срещу Украйна сама по себе си може да се квалифицира като широко разпространена или систематична атака, насочена срещу цивилно население", пише още в документа, но се подчертава, че някои атаки умишлено нарушават международното законодателство за правата на човека и доказателства за това са били многократно документирани в хода на конфликта.

Организацията заявява, че систематично атаки са насочвани към цивилно население.

Въпреки че ОССЕ е открила и доказателства за нарушения от страна на Украйна, като например отношението й към военнопленници, тя подчертава, че нарушенията на Русия са "много по-големи по характер и мащаб".

Украйна: 403 тела на цивилни са открити в Буча, броят им расте

Украйна: 403 тела на цивилни са открити в Буча, броят им расте

Кметът предупреждава жителите засега да не се връщат в града

От своя страна Карим Хан, главният прокурор на Международния наказателен съд в Хага (МНС), заяви след посещението си вчера в Буча край Киев, че цялата територия на Украйна може да се разглежда като място на престъпление.

"Ние сме тук, защото имаме основателни причини да смятаме, че тук се извършват престъпления, които попадат под юрисдикцията на нашия съд", каза той пред репортери. Хан посочи, че ще трябва "да разсеем мъглата на войната, за да стигнем до истината". "Това изисква независимо и безпристрастно разследване."

Екип от съдебни експерти на Международния наказателен съд вече е започнал работа в Буча.

След изтеглянето на руските войски от Буча по улиците на града са открити няколко десетки тела на цивилни. Украинските власти твърдят, че в града има масови гробове, в които са погребани стотици хора, убити по време на окупацията. Съществуват и многобройни свидетелства на местни жители, които съобщават за военни престъпления, извършени от руските военни, включително убийства, изнасилвания и грабежи.

Въпреки това Русия продължава да нарича съобщенията за масови убийства в Буча и други украински градове "фалшификати" и "постановки".