Правозащитната организация Human Rights Watch e документирала няколко случая, при които руски военни сили са извършили нарушения на законите на войната срещу цивилни в окупирани райони на Чернигов, Харков и Киев на Украйна.

Сред тях са случай на многократно изнасилване; два случая на съкратена екзекуция, единият от които - на шестима мъже, а другият - на един човек, както и случаи на незаконно насилие и заплахи срещу цивилни, извършени между 27 февруари и 14 март.

Войници са били замесени и в грабеж на цивилни имоти, от които е отнета храна, дрехи и дърва за огрев.

Извършилите тези злоупотреби са отговорни за военни престъпления, посочват от организацията.

Случаите, които документирахме, представляват неописуема, умишлена жестокост и насилие срещу украински цивилни, заяви Хю Уилямсън, директор на Human Rights Watch за Европа и Централна Азия. Изнасилванията, убийствата и други насилствени действия срещу хора, задържани от руските сили, трябва да бъдат разследвани като военни престъпления, категоричен бе той.

ООН започва разследване за военни престъпления при руското нахлуване в Украйна

ООН започва разследване за военни престъпления при руското нахлуване в Украйна

Създават международна комисия…

Организацията е интервюирала лично или по телефона десет души, включително свидетели, жертви и местни жители на окупираните от Русия територии. Някои от хората са поискали да бъдат споменавани само със собствените си имена или с псевдоним за своя безопасност.

На 4 март в Буча, на около 30 километра северозападно от Киев, са руските сили са събрали петима мъже и са екзекутирали един от тях. Свидетел разказа на организацията, че войниците принудили петимата мъже да коленичат встрани от пътя, издърпали тениските им през главите и застреляли един от мъжете в тила. "Той падна, а жените (присъстващи на екзекуцията) крещяха", разказа свидетелят.

Руските сили в село Стари Биков, Черниговска област, заловиха най-малко шестима мъже на 27 февруари и по-късно ги екзекутираха, твърди майката на един от убитите, която е присъствала, когато синът й и друг мъж са били задържани и е видяла мъртвите тела на шестимата.

60-годишен мъж разказа пред Human Rights Watch, че на 4 март руски войник заплашил да екзекутира него и сина му в Забуча, село северозападно от Киев, след като претърсил дома им и намерил ловна пушка и бензин в задния двор. Друг войник се намеси, за да му попречи да ни убие, обясни мъжът.

На 6 март руски войници в село Ворзел, на около 50 километра северозападно от Киев, са хвърлили димна граната в мазе, след което са застреляли жена и 14-годишно дете, щом те излезли от мазето, където са се укривали. Мъж, който е бил в същото мазе, когато жената е починала от раните си два дни по-късно, предостави информацията на Human Rights Watch. Детето е починало на място.

Може ли Путин да бъде съден за военни престъпления?

Може ли Путин да бъде съден за военни престъпления?

Може да се окаже сложно и бавно

Жена разказа на организацията, че руски войник многократно я е изнасилил в училище в района на Харков, където тя и семейството й се укривали на 13 март. Тя посочи, че той я е бил и е порязал лицето и шията й с нож. На следващия ден жената е избягала в Харков, където е получила медицинска помощ.

Много от украинските цивилни, които са интервюирани, разказват, че руските военни събират храна, дърва за огрев, дрехи и други предмети, като моторни триони, брадви и бензин.

Всички страни във въоръжения конфликт в Украйна са задължени да спазват международното хуманитарно право и законите за войната, включително Женевската конвенция от 1949 г., Първия допълнителен протокол към нея и общото международно право, подчертават от организацията.

Воюващите въоръжени сили, които имат ефективен контрол върху дадена област, са предмет на международното право за окупация. В сила е и международното право за правата на човека, което е приложимо по всяко време.

Великобритания: Има доказателства за военни престъпления в Украйна

Великобритания: Има доказателства за военни престъпления в Украйна

Международният наказателен съд трябва да реши кой е или не е военнопрестъпник, а ние да представим доказателствата

Законите за войната забраняват умишлено убийство, изнасилване и друго сексуално насилие, изтезания и нечовешко отношение към заловени бойци и цивилни лица в ареста. Грабежът и плячкосването също са забранени. Всеки, който нарежда или умишлено извършва такива действия или ги подпомага и насърчава, носи отговорност за военни престъпления.

Командирите на силите, които са знаели или са имали основание да знаят за такива престъпления, но не са се опитали да ги спрат или да накажат отговорните лица, носят наказателна отговорност за военни престъпления в качеството си на ръководители.

Русия има международно правно задължение да разследва безпристрастно предполагаеми военни престъпления от своите войници, посочва Уилямсън.