Нарастващият брой цивилни жертви в Украйна предизвика обвинения, че Москва е извършила военни престъпления, удряйки невоенни цели в градовете, включително използвайки оръжия, които повишават риска от смърт и нараняване на цивилни, коментира Щефан Гробе за Евронюз.

В търсене на доказателства, правителството на Украйна откри нов фронт в конфликта, изпращайки екипи, които да документират бомбардирани обекти, за да се заведе дело срещу Русия в Международния наказателен съд (МНС) в Хага.

Миналия месец прокурорът на Международния наказателен съд обяви откриването на разследване на възможни военни престъпления в Украйна - ход, приветстван от държавните и правителствените ръководители на ЕС по време на срещата им на върха във Версай в петък.

ООН започва разследване за военни престъпления при руското нахлуване в Украйна

ООН започва разследване за военни престъпления при руското нахлуване в Украйна

Създават международна комисия…

Определението за военни престъпления - и доказването им

Военните престъпления, съгласно международното право, включват целенасочено атакуване на цивилни лица, както и нападения, които причиняват непропорционално големи цивилни жертви предвид военната цел. Това включва атаки срещу болници, клиники, училища, исторически паметници и други ключови граждански обекти, както и атакуване или бомбардиране на градове, села или жилища, които не са защитени и които не са военни цели.

И все пак много ужасяващи актове на насилие, които водят до смърт на цивилни, няма да отговарят на критериите. И в повечето случаи доказването, че убийствата на цивилни представляват военно престъпление, е много трудно.

"Стандартът за осъждане в международен наказателен съд е изключително висок", каза пред Евронюз Марти Флакс, директор на Инициативата за човешки права към Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

"Очакването за наказателно преследване на някого за военни престъпления и престъпления срещу човечеството е да може да се докаже лична отговорност и това, че въпросният човек ръководи или отговаря за политика за извършване на тези престъпления. И това може да се окаже много трудно, особено когато нямате съдействието на държавата, от която произхожда този човек, което очевидно не бихме имали в случая с Русия," казва Флакс.

За да повдигне обвинение срещу някого, прокурорът на МНС трябва да докаже, че предполагаемите престъпления са жестокости: геноцид, престъпления срещу човечеството или военни престъпления. Прокурорът определя тежестта, като разглежда мащаба, естеството, начина и въздействието на предполагаемите престъпления.

МНС съди физически лица. Той не съди държави. Например в настоящия конфликт Русия не може да бъде обвиняема страна, но Владимир Путин може да бъде обвиняем.

Заповед за арест на Путин?

След като бъдат намерени достатъчно доказателства, за да се установят разумни основания, че са извършени жестокости, прокурорът може да поиска от състава на МНС да издаде заповед за арест на Путин - но воденето на дело при настоящите обстоятелства може да се окаже сложно.

"Очевидно всяко наказателно преследване изисква редица стъпки, включително събиране на веществени доказателства, интервюиране и събиране на свидетелски показания, събиране на конкретна информация и документация, която обяснява обстоятелствата, при които са извършени престъпления. И опитът да се направи това в контекста на продължаваща активна военна обстановка е особено сложна задача", каза Флакс.

Ако МНС издаде заповед за арест срещу Путин, възможността му да пътува ще бъде силно ограничена. "Ако Путин или някой в неговото ръководство бъдат обвинени от МНС, всичките 123 членове на Римския статут на Международния наказателен съд ще бъдат задължени да ги предадат на МНС", обясни Флакс.

На практика, за да бъдат обвинени Путин и други висши ръководители трябва да има смяна на режима в Русия - идеята Путин да бъде арестуван от собственото му правителство е просто немислима.

Времето, необходимо за наказателно преследване на държавен глава

Ако има обвинения и ако Путин остане държавен глава, става много сложно, какъвто беше случаят с други държавни глави, които бяха обвинени и след това не бяха изправени пред МНС в продължение на години, защото предприемат стъпки, за да избегнат физическо присъствие пред съда. Това е важно, тъй като МНС не може да съди лица задочно.

Независимо дали Путин и други висши военни и политически служители някога ще бъдат обвинени, вероятно ще отнеме години, за да се стигне до присъдата.

"Наказателното преследване на МНС може да отнеме много време. Делото, което МНС започна да разследва за руската инвазия в Украйна през 2014 г., все още продължава", подчерта Флакс. "И знаем, че съдебните преследвания, започнали в първите дни на МНС в началото на 2000-те, в някои случаи продължават и днес.

Украйна обаче търси друг начин да поиска отговорност от Русия за агресията чрез Международния съд, който е насрочил публични изслушвания. Този съд на ООН се занимава със спорове между държави и следователно дело там не може да доведе до наказателни обвинения срещу личността Путин.

Международните съдилища се заемат с Русия и Путин

Международните съдилища се заемат с Русия и Путин

Русия не признава юрисдикцията им