Руският президент Владимир Путин удостои с почетно звание бригада, обвинена от Украйна за извършване на военни престъпления в град Буча, съобщава "Радио свободна Европа".

Указ, подписан от Путин на 18 април, дава на 64-та мотострелкова бригада званието "гвардейци за защитата на родината и държавните интереси" и възхвалява "масовия героизъм и доблест, упоритост и смелост" на нейните членове.

Украинското министерство на отбраната заяви, че подразделението е извършило военни престъпления по време на окупацията на Буча, град северозападно от Киев и обеща да търси справедливост за жертвите.

Повечето от убитите цивилни в Буча са починали от огнестрелни рани, съобщи украинската полиция миналата седмица. Някои от жертвите са с вързани ръце зад гърба.

Руските власти твърдят, че руските сили не са атакували цивилни в Украйна и заявиха, че видеоклипове от Буча, показващи телата на цивилни, лежащи по улиците, са инсценирани, за да оправдаят новите западни санкции и да нарушат преговорите за прекратяване на огъня.

Обявяването на почетното звание бе направено, докато Русия продължава войната си срещу Украйна, която уби хиляди хора, изхвърли милиони украинци от домовете им и доведе до големи санкции срещу Москва.

Украйна: 403 тела на цивилни са открити в Буча, броят им расте

Украйна: 403 тела на цивилни са открити в Буча, броят им расте

Кметът предупреждава жителите засега да не се връщат в града