Клането в град Буча е било извършено умишлено. Това написа в Туитър украинският външен министър Дмитро Кулеба по повод убийствата на цивилни в града близо до столицата Киев, върху който украинските сили си върнаха контрола на 31 март.

"Руснаците целят да елиминират възможно най-много украинци. Трябва да ги спрем и да ги прогоним", подчертава той и настоява да бъдат наложени още по-опустошителни санкции от страните от Г-7.

Кулеба призовава за пълно ембарго върху руските петрол, газ и въглища, затваряне на всички пристанища за руски кораби и стоки, както и изключване на всички руски банки от международната система за банкови разплащания SWIFT.

От своя страна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обеща да бъдат наложени още санкции срещу Москва заради "жестокостите", извършени край Киев.

Шокиран съм от кадрите на жестокост, извършена от руската армия в Киев, написа той в Туитър с хаштаг Клането в Буча.

Репортери на "Франс прес" откриха телата на най-малко 20 души в цивилно облекло, лежащи на улица в Буча. Местните власти съобщават, че в града е открит масов гроб на поне 300 цивилни.

Грабежи, разстрел, изнасилване на цивилни - зверствата на руските военни в Украйна

Грабежи, разстрел, изнасилване на цивилни - зверствата на руските военни в Украйна

Human Rights Watch представи шокиращи разкази за военни престъпления

По-рано днес стана ясно, че правозащитната организация Human Rights Watch e документирала няколко случая, при които руски военни сили са извършили нарушения на законите на войната срещу цивилни в окупирани райони на Чернигов, Харков и Киев на Украйна.

Сред тях са случай на многократно изнасилване; два случая на съкратена екзекуция, единият от които - на шестима мъже, а другият - на един човек, както и случаи на незаконно насилие и заплахи срещу цивилни, извършени между 27 февруари и 14 март.

Войници са били замесени и в грабеж на цивилни имоти, от които е отнета храна, дрехи и дърва за огрев.

Извършилите тези злоупотреби са отговорни за военни престъпления, посочват от организацията.