18-годишният студент по инженерство Саша от Донецк, град в Източна Украйна, контролиран от 2014 г. от подкрепяните от Кремъл сепаратисти, не се интересува от политиката. "Ние не бяхме за Русия, не бяхме и за Украйна", казва майка му Наталия. "Никога не сме се интересували от войната." И все пак на 23 февруари - в навечерието на руската инвазия в Украйна - служители от център за набиране на армията се появиха в университета на Саша. Наредиха му да се яви на служба на следващия ден, пише The Economist.

На Наталия е казано, че синът й ще участва в учения, след което ще се върне у дома. Всъщност Саша е изпратен на фронта, близо до Харков, украински град, който е опустошен от руски атаки. На всеки няколко дни Саша се обажда на майка си, за да каже, че е добре. Последното такова обаждане е в началото на април. Следващото идва от затворнически лагер в Западна Украйна. Саша е заловен.

Той е по-голям късметлия от другите. Твърди се, че от началото на войната руските сили и лидери в окупираните "народни републики" Донецк и Луганск са мобилизирали около 100 000 души. Украински официални лица казват, че 25 000 наборници от окупираните територии са убити или изчезнали по време на бой, невероятно висока цифра. Руските източници споменават около 3000 загинали, невероятно малко. Но данните сочат, че украинците от сепаратистките републики умират с по-висок процент от войниците от Русия. До юни 2022 г. повече от половината от първоначалните членове на донецката милиция са убити или ранени в битка, смята британското министерство на отбраната.

Украински официални лица казват, че наборниците от "народните републики" се изпращат в битка пред другите, за да привлекат артилерийски огън и да принудят украинците да разкрият позициите си. "Това е много удобно за Русия, защото те не губят войските си", казва Олексий Арестович, помощник на Володимир Зеленски. "Украинците убиват украинци."

Проруските симпатии са дълбоки в Донецк и Луганск. Хиляди от мъжете, които Русия е разположила на източния фронт, са лоялисти, които са били често свидетели на действия от 2014 г. насам. Много от тях са приветствали шанса да се бият във войната на Русия. Но интервюта с роднини и активисти показват, че повечето от новобранците са неподготвени, недостатъчно оборудвани и не желаят. "Той ми каза, че много от тях не знаят как да използват оръжия и никой не иска да се бие", казва Алина, жена, чийто брат, учител от Донецк, също се озовава в Харков. "Техните командири им казаха, че ще бъдат застреляни, ако се обърнат."

В началото на нахлуването фабриките в Донецк бяха "помолени" да назначат половината си работници на военна служба. Около 80 артисти от района на Донбас, половината от които музиканти от местната филхармония, също бяха мобилизирани. Според материал в "Новая газета", повечето са ранени или мъртви. Някои наборници са получили оръжия и униформи от съветската епоха и може би дори от Втората световна война.

През март групи от жени, възмутени, че съпрузите им са изпратени на фронта, многократно се сблъскаха с официални лица в Донецк и Луганск. Техните протести ескалираха, когато първите тела се върнаха. Съобщава се, че в резултат на това наборната служба е спряна. Но сега изглежда се възобновява, макар и по-предпазливо. На 1 август 21 мъже са вербувани в Донецк, казва Павел Лисянски от Източната група за правата на човека. Наборната повинност изглежда също е започнала в части от Източна Украйна, които Русия едва наскоро завладя, казва Арестович. Това включва градовете Лисичанск и Северодонецк, които бяха превзети през юни и юли.

Протестите срещу наборната военна служба в "народните републики" затихнаха. Някои от замесените жени са арестувани. Руските медии твърдят, че те са били част от украинска "разузнавателна операция" и казват, че могат да излежат 20 години затвор за държавна измяна (The Economist промени имената на наборниците и техните роднини).

Местните жители използват социалните медии, за да споделят информация, която може да помогне на мъжете на възраст 18-55 години да избегнат вербовчици от армията. Наталия обмисляла да скрие Саша, казва тя, но решила, че не си струва риска. "Казаха ни, че ще отсъства само две седмици..."

Русия се мъчи да попълни войските си в Украйна, търси затворници като през ВСВ

Русия се мъчи да попълни войските си в Украйна, търси затворници като през ВСВ

АП: Москва обещава амнистия, но няма наплив от желаещи, а стотици войници отказват