Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщава, че в Калининград е задържан 55-годишен местен жител, за когото се предполага, че е сътрудничил на забранения в Русия батальон "Азов" и се е готвел да извърши саботаж в пристанищата на Балтийския флот и на местното летище Храброво, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"В резултат на предприетите мерки в Калининград е установен и задържан местен жител, гражданин на Руската федерация, роден през 1967 г., привърженик на забранената в Русия международна терористична организация "Азов", който е имал намерение да извърши диверсия и терористични актове срещу обекти на Балтийския флот на ВМФ на Русия и военнослужещи, както и срещу летище Храброво", съобщиха от Центъра за връзки с обществеността на ФСБ на Русия (цитат на ТАСС).

"Азов" е една от многобройните дивизии на украинската национална гвардия. Съдейки по структурата на украинската армия, нейните задачи не включват организиране на атаки в чужбина. Според западни журналисти с подобни акции може да се занимават Силите за специални операции на Украйна, коментират от Би Би Си. На 2 август тази година Върховният съд на Руската федерация призна полка "Азов" за терористична организация.

ФСБ съобщава, че в тайника на задържания е намерено взривно устройство с мощност около 5 кг тротилов еквивалент, компоненти за направата на самоделни взривни устройства, кореспонденция с азовци, забранена символика и литература.

Според ФСБ наставниците на калининградеца са в Украйна.

Задържаният, според руските правоохранители, е направил самопризнания. По-специално се твърди, че той е казал пред камера, че членове на "Азов" са поискали да бъде взривена базата на Балтийския флот в село Переяславское.

По думите му през март тази година той е писал в социалната мрежа на заместник-министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко, а в края на юли представители на "Азов" са се свързали с него и са дали инструкции как да направи самоделно взривно устройство.

С каква цел задържаният първоначално е писал на Геращенко, не се пояснява.

Украинските власти настояват, че полкът "Азов" е част от структурата на Въоръжените сили на Украйна и неговите бойци не се различават от останалите военнослужещи. Той е създаден на базата на едноименния доброволчески батальон, чиито членове бяха обвинени в крайнодясна идеология в началото на конфликта в Донбас.

На 22 август Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия обяви разкриването на убийството на журналистката Дария Дугина, дъщеря на общественика Александър Дугин, като обвини в престъплението украинските специални служби.

Преди това обаче бе съобщено, че руски партизани стоят зад бомбения атентат, при който загина Дария Дугина, дъщерята на сътрудника на руския президент Владимир Путин - Александър Дугин. Това съобщи бившият депутат в руската Дума Иля Пономарьов в "Телеграм".

Той е прочел изявление на т. нар. "Национална републиканска армия" - руска нелегална организация, която се бори против властта на руския президент Владимир Путин.

В него се казва, че това не е първата, нито ще бъде последната подобна акция на организацията.

Украйна категорично отрече участието си по какъвто и да било начин в убийството на Дугина.

Припомняме, че на 15 август ФСБ съобщи за осуетено взривяване на петролопровод край Волгоград, за което също бяха обвинени руски граждани, като тогава бе заявено, че  акцията е била ръководена от офицери на украинските специални служби и членове на полка "Азов".

На 5 август ФСБ съобщи, че е задържала в Карачаево-Черкезия привърженик на забранената в Русия организация "Десен сектор". Според специалните служби активистът е имал "намерение да извърши терористични актове срещу членове на правоохранителните органи и военнослужещи на републиката."

На 29 юли ФСБ съобщи, че е задържала трима украински "диверсанти" от "Десен сектор" край Липецк.

На 25 юли ФСБ съобщи, че е успяла да осуети операция на украинското разузнаване за отвличане на поне три руски военни самолета.

Преди това като голяма акция от ФСБ съобщиха предотвратяване на покушения на известни руски журналисти, включително любимия журналист на Путин Владимир Соловьов.

Подоляк намекна, че украински партизани са действали в Крим
Обновена

Подоляк намекна, че украински партизани са действали в Крим

Украйна твърди, че унищожила девет руски бойни самолета