Опит за взривяване на петролопровода във Волгоградска област е бил предотвратен, твърди ФСБ - Федералната служба по сигурността на Руската федерация. Центърът за връзки с обществеността на ФСБ съобщи, цитиран от ТАСС, че акцията е била ръководена от офицери на украинските специални служби и членове на полка "Азов".

Двама граждани на Руската федерация са оказали въоръжена съпротива и са били "неутрализирани" при опит за взривяване на петролопровод. ФСБ разпространява и видеозапис, на който се вижда как се стреля по автомобил. На видеото се виждат и оръжия до телата на мъртвите.

Нападението е подготвено от членове на дяснорадикалната група "Реструкт", създадена от националиста Максим Марцинкевич - Тесак, съобщава още ФСБ. По официални данни Марцинкевич се е самоубил в център за предварително задържане през 2020 г., така че това са негови последователи.

От ФСБ съобщиха още, че саботажът на петролопровода е бил организиран под контрола на украинските специални служби и посочват две имена: руския гражданин Андрей Чуенков, който в момента участва в бойни действия в Украйна в състава на батальона "Ураган", и украинския гражданин Юрий Йонов от полка "Азов".

Според изявление на ФСБ се предприемат мерки за пресичане на престъпната дейност на Чуенков и Йонов. Освен това специалните служби издирват техни съучастници на територията на Русия.

Само през последния месец ФСБ няколко пъти е съобщавала за предотвратени терористични нападения, за които се твърди, че са подготвени от украинци в Русия.

На 5 август ФСБ съобщи, че е задържала в Карачаево-Черкезия привърженик на забранената в Русия организация "Десен сектор". Според специалните служби активистът е имал "намерение да извърши терористични актове срещу членове на правоохранителните органи и военнослужещи на републиката.

На 29 юли ФСБ съобщи, че е задържала трима украински "диверсанти" от "Десен сектор" край Липецк на 29 юли.

На 25 юли ФСБ съобщи, че е успяла да осуети операция на украинското разузнаване за отвличане на поне три руски военни самолета.

Преди това като голяма акция от ФСБ съобщиха предотвратяване на покушения на известни руски журналисти, включително любимия журналист на Путин Владимир Соловьов. 

Руски контраразузнавачи открили публична шпионска мрежа в Украйна

Руски контраразузнавачи открили публична шпионска мрежа в Украйна

Съществуването на чатбот обаче не е тайна