Федералната служба за безопасност (ФСБ) на Руската федерация съобщава, че е разбила неонацистка група, планирала на убие журналиста Владимир Салавьов.

Групата се посочва като забранената в Русия неонацистка терористична организация "Националсоциализъм/Бяла сила".

Както уточняват от ФСБ, цитирани от "Интерфакс", членовете на престъпната група са признали, че са подготвяли убийството на Соловьов, след което са планирали да избягат в чужбина.

ТАСС съобщава, че убийството на журналиста Владимир Соловьов е било планирано по поръчка на Службата за сигурност на Украйна. Също по информация на ТАСС групата е обсъждала и евентуалното убийство на Дмитрий Киселев, генерален директор на информационната агенция Russia Today, и на Маргарита Симонян, главен редактор на агенцията и RT, както и други журналисти.

От групата са иззети самоделни експлозиви, осем запалителни устройства тип "коктейл Молотов", шест пистолета PM, пушка, граната RGD-5, над хиляда патрона от различен калибър, наркотици, фалшиви украински паспорти със снимки на членовете на групата, националистическа литература и атрибути.

Новината първо бе съобщена от руския президент Владимир Путин, без той обаче да посочва имена, включително и това на журналиста. "Разбира се, сега те ще отричат, но фактите и доказателствата са неопровержими", заяви руският президент.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) определи като измислица твърденията на Русия. "СБУ няма планове за убийството на Соловьов. В същото време, като се има предвид броят на фалшификатите и антиукраинската омраза, излъчвани от това лице, то може да се задуши в продуктите на собствената си пропаганда на ниско ниво", заявяват украинците.

Президентът Владимир Путин също посочва, че нападението е било подготвено по заповед от Киев. Според държавния глава Кремъл знае поименно кои са ръководителите на украинските нацисти от западните служби, на първо място от ЦРУ, които дават съвети за убийствата на журналисти.

Руският президент заяви, че прокурорите и следователите трябва да създадат доказателствена база въз основа на тези и други факти, "която база да бъде използвана в съдебните производства, включително на международно равнище."

В коментар на новината Дмитрий Киселев припомня, че преследването на журналисти в Украйна отдавна е нещо обичайно и че никъде по света няма по-брутално отношение към представителите на пресата.

Телевизионният журналист Владимир Соловьов заявява, че е разбрал за покушението заедно с цялата страна. В скоро време обаче е бил правен преглед на мерките му за сигурност. В разговор с ТАСС той също така изразява благодарност към органите на реда за тяхната работа.

Владимир Соловьов е един от най-известните руски телевизионни журналисти. По телевизията той води множество политически предавания, минал е през ORT, TV-6 и NTV, "Русия 1". Също така, Владимир Соловьов е официален водещ на руските избори по телевизията. Соловьов попадна под санкциите на ЕС, САЩ, Канада.

Според федералния списък на терористичните организации на уебсайта на ФСБ "Националсоциализмът/Бялата сила" е добавена към него с решение на Върховния съд през юни 2021 г.

Както Mediazona писа по онова време, през 2014 г. от групата в Невоград са осъдени души, някои от които по време на престъпленията са били непълнолетни, пише руската редакция на BBC. Те са били заподозрени за 10 убийства и четири опита за убийства, мотивирани от етническа омраза, в периода от април 2009 г. до януари 2010 г. Обвиняемите са обвинени и в няколко случая на подбуждане към омраза, хулиганство, трафик на оръжие и фалшиво съобщаване за терористична атака.

Съдът ги осъжда на три до 24 години в колония със строг режим, като един от тях получава условна присъда от две години.