Върховният съд на Русия обяви полка "Азов", бивш доброволчески батальон с крайнодесни корени, който беше официално интегриран в армията на Украйна, за "терористична" организация, съобщава Ал-Джазира.

Решението на Върховния съд от вторник позволява дълги присъди затвор за членовете на Азов, които са обвинени в изповядване на неонацистка и идеология за превъзходство на бялата раса.

Според наказателния кодекс на Русия членовете на "терористични" групи могат да получат до 10 години затвор, а техните лидери и организатори могат да получат до 20 години затвор.

Азов е едно от най-известните украински военни формирования, които се бият заедно с армията срещу руските войски в Източна Украйна.

Базиран в източноукраинския пристанищен град Мариупол, много от личния състав на полка беше пленен от руските сили, когато градът падна през май след почти тримесечна обсада.

Съдят над 500 бойци от "Азов" за военни престъпления в ДНР

Съдят над 500 бойци от "Азов" за военни престъпления в ДНР

Те са обвинени в членуване в незаконна групировка, наемничество и опити за сваляне на местното правителство

Донецка народна република, подкрепяна от Русия, твърди, че Мариупол е част от нейната територия. През май пленените бойци на полка "Азов" бяха осъдени на смърт според законите на самопровъзгласилата се република.

Азов беше официално включен в Националната гвардия на Украйна през 2014 г., тъй като помогна за борбата с подкрепяните от Кремъл сепаратисти в Източна Украйна.

Руският президент Владимир Путин посочи присъствието на такива части в украинската армия като една от причините за стартирането на така наречената му "специална военна операция за демилитаризиране и денацификация на Украйна" на 24 февруари.

Украйна и нейните съюзници казват, че твърдението на Путин е крещящ претекст за агресивна война.

Азов отрече да се придържа към нацистката идеология като цяло, но нацистки символи като свастика и регалии на СС са широко разпространени по униформите и телата на неговите членове.