Съветникът на ръководителя на кабинета на украинския президент Михайло Подоляк предположи, че поредицата от експлозии в руската военновъздушна база в Крим може да са дело на украински партизани диверсанти, въпреки, че официално Киев отрече каквато и да е отговорност за инцидента дълбоко в окупираната от Русия територия, предава Ройтерс.

Съветникът на президента Володимир Зеленски също предположи като възможна причина за взривовете във вторник руската некомпетентност. Тогава загина един цивилен и други осем бяха ранени, според здравните власти в анексирания от Русия Крим.

Михайло Подоляк, попитан от руския телевизионния канал "Дождь", който излъчва онлайн и е забранен в Русия, дали Киев носи отговорност, отговори: "Разбира се, че не. Какво общо имаме ние с това?", но след това намекна "Хората, които живеят под окупация, разбират, че окупацията е към края си".

Украинската армия се похвали, че е унищожила девет руски самолета през последното денонощие, според сутрешната сводка на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. Как и къде точно са били унищожени, не бе съобщено. Тази информация е разпространена от Руската служба на Би Би Си.

По-късно Военновъздушните сили на Украйна съобщиха във фейсбук, че става въпрос за руското военно летище "Саки" в анексирания от Русия Крим, където преди ден избухнаха поредица от взривове.

Би Би Си уточнява, че в условията на война няма как да провери по независим начин тази информация.

Официалната позиция на Москва е, че експлозиите са били детонации на складирани боеприпаси, а не резултат от някаква атака. Според проруски настроени източници инцидентът в "Саки" е в резултат на саботаж, а не от ракетен удар. Руски блогъри коментираха, че е възможно украинските сили да са използвали тактически ракетни системи с голям обсег (ATACMS), доставени им от Съединените щати. Украинските сили обаче не разполагат с подобни системи и тези твърдения са спекулативни.

Украинският президент Володимир Зеленски не спомена директно взривовете в традиционното си вечерно видео обръщение във вторник, но каза:

"Присъствието на руски окупатори в Крим е заплаха за цяла Европа и за глобалната стабилност. Черноморският регион не може да бъде в безопасност, докато Крим е окупиран", каза Зеленски.

"Русия превърна нашия полуостров, който винаги е бил и ще бъде едно от най-хубавите места в Европа, в едно от най-опасните места. Русия донесе на Крим мащабни репресии, екологични проблеми, икономическа безизходица и война".

Увеличава се съпротивата срещу руската окупация в Украйна

Увеличава се съпротивата срещу руската окупация в Украйна

Те целят да направят живота непоносим за руските окупатори