Съобщава се за силни взривове във военна база в Крим, украински полуостров, който Русия анексира през 2014 г., съобщава БиБиСи.

Взривовете са били в западното село Новофедоровка, каза Олег Кръчков, съветник на регионалния ръководител, назначен в Москва. Трима местни свидетели коментираха пред "Ройтерс", че са видели черен дим да се издига от посока на пистата.

По-късно руското министерство на отбраната твърди, че са се взривили боеприпаси, но това не е независимо потвърдено.

Министерството коментира, че не е имало "пожарно въздействие" върху зоната за съхранение на боеприпаси, съобщава руската държавна информационна агенция "Риа Новости".

Как действат украинските партизани

Как действат украинските партизани

Те очакват масова подкрепа при украинско контранастъпление

След като пристигна в района, назначеният от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов каза, че е установена забранена зона от 5 км около мястото на взрива.

Анексирането на Крим от Русия преди осем години предизвика широко международно осъждане. На 24 февруари Москва започна пълномащабно нахлуване в Украйна, използвайки Крим като плацдарм за придвижване на руските войски по-дълбоко в Украйна.

Един човек е загинал в резултат на взривовете в Новофедоровка, съобщи в канала си в Telegram назначеният от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов. Той не дава подробности за загиналия. Има и няколко ранени - до трима души са получили наранявания вследствие на счупени стъкла.

Не се предвижда обща евакуация на района, ще бъдат евакуирани само жителите на къщите в непосредствена близост до военното летище.

Руското министерство на отбраната твърди, че не е имало ракетно или друго нападение срещу летището от страна на Украйна: боеприпасите са се взривили сами.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук стана първият украински официален представител, който коментира експлозиите в руската военна база в Новофедоровка.

"Днес е Международният ден на коренното население. В Украйна за такива се смятат кримските татари, караимите и кримчаните", пише Верешчук в социалните мрежи, цитирана от БиБиСи. А днешните взривове в Новофедоровка са поредното напомняне за това чий Крим им принадлежи. Защото това е Украйна!"

Украинските военни все още не са коментирали взривовете на летище Новофедоровка. Най-близките им позиции се намират в Херсонска област, на повече от 200 км от Новофедоровка в Крим. Няма публични съобщения за наличието на ракети с подходящ обсег във въоръжените сили на Украйна или за доставки от западни държави.

Медведев: Отказът на Запада да признае Крим за руски е системна заплаха

Медведев: Отказът на Запада да признае Крим за руски е системна заплаха

По-рано Украйна заплаши с удари по Крим с новите американски оръжия