Руската война срещу Украйна и цяла свободна Европа започна с Крим и трябва да завърши с Крим и неговото освобождение.

Заявката е от вечерното обръщение, традиция още от началото на войната, на украинския президент Володимир Зеленски, който коментира вчерашните взривове във военновъздушната база в село село Новофедоровка. Самата база бе използвана нееднократно за нанасяне на удари по украински градове.

Взривове в руска военновъздушна база в анексирания Крим
Обновена

Взривове в руска военновъздушна база в анексирания Крим

Един е загинал и девет са ранени при инцидента

"Присъствието на руски окупатори в Крим е заплаха за цяла Европа и за глобалната стабилност. Черноморският регион не може да бъде в безопасност, докато Крим е окупиран", каза Зеленски.

"Русия превърна нашия полуостров, който винаги е бил и ще бъде едно от най-хубавите места в Европа, в едно от най-опасните места. Русия донесе на Крим мащабни репресии, екологични проблеми, икономическа безизходица и война".

Въпреки че нито президентът, нито други украински официални лица са признали пряко участието на украинските въоръжени сили в инцидента, много коментатори предполагат, че поредицата от мощни експлозии и пожарът в руската авиобаза Саки - са резултат от действия на украинската страна - саботаж или диверсия. Няма потвърждение украинските военни да разполагат с ракети с далечен обсег и ударът да е извършен с такива средства, а най-близките украински позиции обаче се намират в Херсонска област, на повече от 200 км от Новофедоровка в Крим.

Руското министерство на отбраната съобщи, че няколко самолетни боеприпаса са се взривили на летището Саки в близост до селището. Авиационното оборудване на летището не е повредено, твърди руската страна.

Как действат украинските партизани

Как действат украинските партизани

Те очакват масова подкрепа при украинско контранастъпление

По думите на Зеленски Украйна работи за освобождаването на полуострова - тя се бори както за възстановяването на териториалната цялост на държавата, така и за връщането по домовете на коренното население на Украйна.

Днес е невъзможно да се каже кога ще се случи това, но Украйна постоянно добавя необходимите компоненти към "формулата за освобождението на Крим", добави той.

"Вярвам, че това ще се случи. Знам, че ще се върнем в украинския Крим. И съм благодарен на всички наши партньори и международни организации, които ни помагат в това", заключи Зеленски.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук стана първият украински официален представител, който още вчера коментира експлозиите в руската военна база. "Днес е Международният ден на коренното население. В Украйна за такива се смятат кримските татари, караимите и кримчаните", пише Верешчук в социалните мрежи, цитирана от BBC. А днешните взривове в Новофедоровка са поредното напомняне за това чий Крим им принадлежи. Защото това е Украйна!"

Украинското министерство на отбраната не потвърди, нито отрече да има някакво участие във вривовете. С шеговит пост във Фейсбук украинските военни припомниха противопоржарните правила и "забраната за пушене на неуточнени места". Министерството обаче предупреди, че не изключва руските окупатори "случайно" да намерят някакъв отличителен знак, визитна картичка или дори ДНК", които да свържат инцидента с украинците. 

Увеличава се съпротивата срещу руската окупация в Украйна

Увеличава се съпротивата срещу руската окупация в Украйна

Те целят да направят живота непоносим за руските окупатори

Официалната версия за взривовете от руското военно ведомство, цитирана от ТАСС, гласи, че причина за експлозията са боеприпаси и нарушаване на изискванията за пожарна безопасност. Няма признаци и факти за умишлено въздействие върху боеприпасите с цел детонация, заявява източник от базата пред ТАСС.

Според уебсайта на руското министерство на отбраната на летище Новофедоровка се обучават летателните екипажи на самолети на Северния и Черноморския флот на Русия.

След анексирането на Крим Русия продължава да използва летище Новофедоровка за военни цели. От началото на войната тази авиобаза е използвана за атаки срещу украински позиции - по-специално в Херсонска и Запорожка област.

До пролетта на 2014 г. във военновъздушната база "Новофедоровка" е разположена военна част от 10-а бригада на морската авиация на украинските въоръжени сили. Тя е известна с това, че е почти единственото подразделение, което е успяло да прехвърли незабелязано авиационното си оборудване в континентална Украйна по време на завземането на Крим от руските военни, припомня руската редакция на BBC.