Министерството на отбраната на Украйна не желае да коментира причината за инцидента в руската военновъздушна база в Крим, където избухнаха боеприпаси и гориво - вместо директен отговор в социалните мрежи министерството прави шеговито изявление.

"Министерството на отбраната на Украйна не може да установи причината за пожара, но напомня за правилата за пожарна безопасност и забраната за пушене на неуточнени места", се казва в отговор на Министерството на отбраната, публикуван в пост във Фейсбук.

 Министерството не изключва окупаторите (Русия, бел.ред.) да използват случая в информационната й война, посочват още украинските военни.

"Не изключваме окупаторите "случайно" да намерят някакъв отличителен знак, визитна картичка или дори ДНК", продължава украинското министерство на отбраната.

"Имайте предвид, че памучните дрехи са много хигиенични. Запазете спокойствие и вярвайте във въоръжените сили на Украйна!", завършва постът.

Мнозина предполагат, че поредицата от мощни експлозии с последвал пожар в руската военновъздушна база Саки в Крим може да са резултат от удар от страна на украинците.

Увеличава се съпротивата срещу руската окупация в Украйна

Увеличава се съпротивата срещу руската окупация в Украйна

Те целят да направят живота непоносим за руските окупатори

Най-близките украински позиции обаче се намират в Херсонска област, на повече от 200 км от Новофедоровка в Крим. Няма публични съобщения за наличието на ракети с подобен обсег на действие на разположение на въоръжените сили на Украйна или съобщения за такива доставки от западни държави.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук стана първият украински официален представител, който коментира експлозиите в руската военна база в Новофедоровка. "Днес е Международният ден на коренното население. В Украйна за такива се смятат кримските татари, караимите и кримчаните", пише Верешчук в социалните мрежи, цитирана от BBC. А днешните взривове в Новофедоровка са поредното напомняне за това чий Крим им принадлежи. Защото това е Украйна!"

Руското министерство на отбраната твърди, че тези експлозии са резултат от инцидент.

Припомняме, че първата версия на руските военни за "инцидента" на крайцера "Москва" беше инцидент, вследствие на самовзривяване на взривни материали. В последствие се оказа, че украинците са успели, благодарение и на предоставени им координати от спътници и западно разузнаване, да ударят флагмана на руския черноморски флот.

"Москва" потъна, докато беше теглена на буксир към пристанището в Севастопол.

Украйна: Бум! Няма повече руски войски на Змийския остров
Обновена

Украйна: Бум! Няма повече руски войски на Змийския остров

Москва потвърди, че руските сили са се изтеглили от стратегическия авантпост в Черно море