Руският военен кораб "Москва", който е бил повреден от експлозия в сряда, е потънал, съобщи руското министерство на отбраната.

Флагманът на Черноморския флот на Русия "Москва" е бил теглен на буксир към пристанището, когато бурното море е причинило потъването му, се казва в съобщение на министерството, цитирано от Би Би Си.

Ракетният крайцер с 510 души екипаж беше символ на военната мощ на Русия и на нейната морска атака срещу Украйна.

Пожарът на крайцера "Москва" е потушен

Пожарът на крайцера "Москва" е потушен

Корабът е запазил плаваемост, потвърди Пентагонът

Киев твърди, че нейни ракети "Нептун" са поразили военния кораб. Кремъл обаче отрича за нападение. Русия твърди, че плавателният съд е потънал след пожар.

Според съветника на началника на кабинета на украинския президент Олексий Арестович корабът е осигурявал прикритие с ракети на руските войски в цялата Херсонска област.

Руският президент Владимир Путин е запознат с пожара на крайцера "Москва", заяви в четвъртък следобед говорителят му Дмитрий Песков.

"По военна линия докладите се изпращат редовно до върховния главнокомандващ. Докладва му се за всички събития", добави Песков.

Пожарът е причинил експлозия на боеприпасите на военния крайцер, уточни руското военно министерство, като добави, че целият екипаж по-късно е бил евакуиран на близките руски кораби в Черно море. Русия не предостави повече подробности.

Флагманският крайцер "Москва" е оборудван с 16 противокорабни ракети P-1000 Вулкан, които са с обсег на действие най-малко 700 км.

Боеприпасите използват комбинирана схема на полет: те изминават част от траекторията на голяма височина и се спускат близо до целта.

Кремъл потвърди за инцидент на флагманския си крайцер

Кремъл потвърди за инцидент на флагманския си крайцер

Украйна твърди, че корабът е бил ударен от тяхна ракета

Корабът е оборудван и със системи за противовъздушна отбрана с голям обсег на действие С-300 Форт, които му позволяват да осигурява зонална противовъздушна отбрана. През 2015 г. крайцерът беше начело на постоянната оперативна връзка на руския флот в Средиземно море, където осъществява противовъздушната отбрана руската на военновъздушна база "Хмеймим" в Сирия.

Руският ракетен крайцер "Москва" участва в атаката срещу украинския остров Змийни, така и в ударите по Мариупол и Николаев.

През септември 2020 г. Черноморският флот на Русия съобщи, че крайцерът "Москва" е излязъл в открито море след приключване на плановия ремонт, който е започнат от 2018 г.

Корабът става част от силите за постоянна готовност на руския флот.

Крайцерът е спуснат на вода за първи път на 27 юли 1979 г. Той постъпва на бойно дежурство в тогавашния боен флот на СССР като ракетен крайцер "Слава".