Руското министерство на отбраната съобщи, че не е имало открито горене на пострадалия флагмански крайцер на руския Черноморски флот "Москва". Взривовете на боеприпаси са овладяни, а източникът на запалване е локализиран. Според ведомството крайцерът запазва своята плаваемост и основното ракетно въоръжение не е повредено, пише руският вестник "Комерсант".

От Министерството на отбраната на Руската федерация отбелязаха още, че екипажът е евакуиран на други кораби на Черноморския флот, а самият крайцер сега се тегли на буксир към пристанище. Плаваемостта на кораба бе потвърдена и от говорителя на Пентагона Джон Кърби, който заяви, че според информацията, с която разполага ведомството му на кораба е "избухнал най-малко един взрив, който е предизвикал значителна повреда на плавателния съд". Той каза пред Си Ен Ен, че сега корабът  се тегли към Севастопол на полуостров Крим, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

Турция отрече появили се спекулации, че е участвала в евакуацията на екипажа на кораба, нещо което е заявил литовският министър на отбраната Арвидас Анушаускас. 

Говорителят на президента Дмитрий Песков уточни, че Владимир Путин е бил информиран за пожара на ракетния крайцер "Москва", но не предостави подробности.

Гвардейският ракетен крайцер проект 1164 "Москва" с водоизместимост 11,3 хиляди тона е построен в Николаевския корабостроителен завод (днес в Украйна) "61 комунари". Въведен е в експлоатация на 30 януари 1983 г. Основното въоръжение са 16 пускови установки на свръхзвукови противокорабни ракети П-1000 "Вулкан". Има и противоподводни и минно-торпедни оръжия, артилерийски системи и системи за противовъздушна отбрана. Екипажът на крайцера по щат е 510 души.

На 13 април украинските власти разпространиха информацията, че крайцерът е бил атакуван от ракети "Нептун" край Одеса. В нощта на 14 април от Министерството на отбраната на Русия съобщиха, че в резултат на пожар на борда са се детонирали боеприпаси. Според ведомството крайцерът е сериозно повреден. От Министерството на отбраната не уточниха къде е станал инцидентът.

Според някои сведения флагманът на Черноморския флот преди това е участвал във военна операция. Имаше доказателства, че през февруари 2022 г. крайцерът взел участие в атаката на Змийския остров, станала в първия ден на руската инвазия. За тази атака имаше много противоречиви информации - от Украйна заявиха, ще всички защитници на този остров са били убити от руснаците, а Русия заяви, че те са се предали и са били пленени.