На флагманския крайцер "Москва" от Черноморския флот на Русия са се самовзривили боеприпасите. Корабът е получил сериозни повреди и екипажът е напълно евакуиран, съобщи руското министерство на отбраната.

"В резултат на пожар на ракетния крайцер "Москва" се взривиха боеприпаси. Корабът е получил сериозни повреди. Екипажът е напълно евакуиран", се казва в изявление на руското министерство на отбраната, цитирано от "Интерфакс".

Кремъл дори добави, че "причините за пожара са в процес на установяване".

Украйна: Ударихме руски военен кораб

Украйна: Ударихме руски военен кораб

Няма потвърждение от Москва

Флагманският крайцер "Москва" е оборудван с 16 противокорабни ракети P-1000 Вулкан с обсег на действие най-малко 700 км.

Боеприпасите използват комбинирана схема на полет: те изминават част от траекторията на голяма височина и се спускат близо до целта.

Корабът е оборудван и със системи за противовъздушна отбрана с голям обсег на действие С-300 Форт, които му позволяват да осигурява зонална противовъздушна отбрана.  През 2015 г. крайцерът беше начело на постоянната оперативна връзка на руския флот в Средиземно море, където осъществява противовъздушната отбрана руската военновъздушна база "Хмеймим" в Сирия.

Руският ракетен крайцер "Москва" участва в атаката срещу украинския остров Змийни. Най-вероятно участва и в ударите по Мариупол и Николаев.

Губернаторът на Одеса Максим Марченко обяви преди часове, че Украйна е поразила руския боен кораб.

Олексий Арестович, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, коментира саркастично: "Двама моряци са пушили на неподходящо място или са нарушили за пореден път някои мерки за сигурност, ама някак си нямат късмет. Както Белгород нямаше късмет, така и Москва." Последните думи са препратка към експлозиите в руската петролна база в Белгород, която, според руските власти, е била ударена от украински хеликоптери.