Украинският генерален щаб не споменава нищо за Изюм, въпреки че се появиха твърдения в западни информационни източници, че той продължава контраофанзивата си в областта.

Това мълчание говори за забележителна промяна в начина, по който украинците отразяваха всичко случващо се по оста Харков-Донецк, коментират от ISW (Институтът за изследване на войната).

Тази нощ и руски, и украински източници съобщиха за серия от експлозии във вътрешността на окупираните от Русия -Херсонска област и Крим.

В социалните медии се появиха коментари на свидетели на 12-е мощни експлозии в авиобазата "Саки" в Новофедоровка на западния бряг на Крим.

На кадрите в социалните мрежи се вижда голям облак дим близо до Новоолексиевка в района на Хениченск, в близост до границата между областите Херсон и Крим.

Съветник в Херсонската областна администрация - Сергей Хлан съобщи, че са избухнали експлозии в руската база за боеприпаси, но отбеляза, че няма официално потвърждение за участието на Украйна в инцидента.

От Руското министерство на отбраната обявиха, че в складовете на авиобазата "Саки" на Кримския полуостров взривилите се боеприпаси са в резултат на човешка грешка - поради лошо съхранение, а не защото са били ударени от украинските сили.

От Руското министерство на отбраната обявиха, че инцидентът не е довел до жертви. Не са нанесени щети и по руската авиационна техника.

От Руското министерство на здравеопазването обаче твърдят, че при инцидента в "Саки" са били ранени петима цивилни.

Кадри в социалните мрежи показват как пожарникари гасят горящ самолет - нещо, което също противоречи на първоначалните твърдения на руското министерство на отбраната.

Назначеният от Русия неин наместник в Крим - Сергей Аксьонов твърди, че руски части евакуират само част от живеещите близо до авиобазата, докато на кадрите в социалните мрежи се виждат дълги колони от коли, предизвикали задръствания.

До Кримския мост се виждат и няколко микробуса. По непотвърдена информация това са хора, които напускат родните си домове.

Според проруски настроени източници инцидентът в "Саки" е в резултат на саботаж, а не от ракетен удар. Руски блогъри коментираха, че е възможно украинските сили да са използвали тактически ракетни системи с голям обсег (ATACMS), доставени им от Съединените щати. Украинските сили обаче не разполагат с подобни системи и тези твърдения са спекулативни.

Украинските военни за взривовете в Крим съветват: Не пушете на неуточнени места

Украинските военни за взривовете в Крим съветват: Не пушете на неуточнени места

Фактът на пожара може да бъде използван от страната терорист

Кремъл няма интерес да обвинява Украйна в извършването на удари, които са им нанесли сериозни щети, защото това би демонстрирало неефективността на руските системи за противовъздушна отбрана.

Междувременно на 9 август Русия изведе в орбита ирански сателит, който може да се използва за събиране на информация от Украйна за целите на военното разузнаване. Иранските власти официално отрекоха, че друга държава може да има достъп до сателитната им система, но представители на западните разузнавания твърдят, че руските власти ще си запазят достъпа.