Бойци от полка "Азов" дадоха пресконференция от завода "Азовстал", блокиран от руските войски в Мариупол.

По техни изчисления по време на отбраната на Мариупол са убили 2500 руски военнослужещи, ранили са още 5000 и са унищожили над 60 руски танка.

На пресконференция бойците от "Азов" говорят за възможностите си, а Иля Самойленко, офицер от разузнавателното управление "Азов", излага вариантите.

"Първият вариант е да приберем оръжията и да чакаме края: той ще бъде бавна смърт от глад или ранна смърт от бомби. Втори вариант - човек може да се опита да избяга като страхливец, мислейки само за собствения си живот, но не и за дълга и клетвата си. Третият вариант е да се предадете. Четвъртият вариант - единственият начин да гарантираш живота си и да не се срамуваш - е да стоиш и да се биеш", каза Иля Самойленко, цитиран от украинското издание "Хромадске".

Той добави, че бойците от "Азов" през цялото време са знаели, че полкът няма големи шансове да оцелее, ако бъде пленен. "Капитулацията е неприемлива за нас. Всеки затворник е ресурс за политически и военен натиск", казва Самойленко.

Русия е възобновила щурма на "Азовстал"

Русия е възобновила щурма на "Азовстал"

Обвиняват украинските военни, че са се възползвали от примирието

Бойците заявяват, че много украински служители са саботирали отбраната на страната в продължение на осем години, въпреки че е било ясно, че ще започне голяма война. Затова и подготовката в "Азов" е направена по най-добрия възможен начин с професионално обучение.

"Нашата държава не успя да защити Мариупол. Видяхме, че ситуацията става критична, и решихме да останем тук, за да защитаваме Мариупол", въпреки че не са получили нито нови оръжия, нито нови превозни средства, не са получили никаква подкрепа през годините.

"Останахме сами. През последните осем години бяхме оставени сами. Никой не очакваше, че ще издържим толкова дълго", заяви на пресконференция офицерът от разузнаването на "Азов" Иля Самойленко.

Военните се изказаха и за евакуацията на цивилни от Мариупол.

"От 2,5 месеца молим целия свят да евакуира цивилните. И едва сега успяхме да евакуираме няколкостотин цивилни. Много повече цивилни граждани бяха евакуирани в контролираната от Русия територия и в Руската федерация като цяло", заяви заместник-командирът на полк "Азов" Святослав Паламар.

Завърши евакуацията на цивилни от "Азовстал"

Завърши евакуацията на цивилни от "Азовстал"

Продължават усилията за евакуация на ранените войници