Руските войски започнаха да обстрелват и бомбардират обсадения комплекс "Азовстал" в южния пристанищен град Мариупол в Украйна, след като украински войници използваха прекратяване на огъня, за да заемат огневи позиции там, съобщи руската агенция РИА Новости, която се позова на руското министерство на отбраната.

"Беше обявено прекратяване на огъня, трябваше да бъдат евакуирани цивилни от територията на "Азовстал". Украински военнослужещи и бойци от батальона "Азов", които са разположени в завода, се възползваха от това. Те излязоха от подземията, заеха огневи позиции на територията и в заводските сгради", казаха от министерството, цитирани от руската агенция.

"Сега части на руската армия и (непризнатата) Донецка народна република, използвайки артилерия и авиация, започват да унищожават тези огневи позиции", казаха от министерството.

Украинската агенция УНИАН представя друга версия на събитията, като според нея щурмът на руските войски е бил предхождан от интензивни бомбардировки през нощта, които са повредили намираща се в завода военнополева болница и при които са загинали две цивилни жени, вероятно пациентки на болницата. Според заместник-командира на батальона "Азов" Святослав Паламар ("Калина") дейността на болницата е силно затруднена заради ударите, а в нея се намират около 500 военни и цивилни пациенти, които нямат достатъчно храна и медикаменти. Според него на територията има още около 200 цивилни, сред които и 20 деца. 

В последните дни се правят опити за евакуиране на намиращите се в подземията на завода цивилни лица, като двете страни дават противоречиви данни както за бройката, така и за посоката на евакуираните лица. Украйна настоява евакуацията да се извършва към контролирания от правителството град Запорожие, а руската страна извършва и евакуация към контролираните от сепаратистите територии.

Руският президент разпореди на 22 април спиране на щурма на завода и неговата обсада, като заяви, че намиращите се там цивилни лица могат да го напуснат, военните трябва да се предадат. Според руската страна сред украинските бойци има много чуждестранни войници, за които Москва предупреди че Женевската конвенция за военнопленниците не се прилага и те ще бъдат съдени за действията им в Украйна.

Украинският президент по-рано заяви, че ако бъдат убити защитниците на завода това ще сложи край на преговорите, но тези преговори напоследък са в застой и вероятно и двете страни за момента търсят военно разрешение на ситуацията.

Продължава евакуацията на цивилни от Мариупол

Продължава евакуацията на цивилни от Мариупол

В стоманодобивния завод "Азовстал" има около 1000 цивилни и украински военнослужещи