Металургичният завод "Азовстал", един от най-големите металургични заводи в Европа, се превърна в  "апокалиптична крепост" за украинските сили, които са превъзхождани по брой и оръжие и обкръжени от руските войски седем седмици след инвазията на Русия в Украйна, предава Ройтерс.

Заводът се намира в индустриална зона в източната част на южния украински пристанищен град Мариупол, която гледа към Азовско море и обхваща повече от 11 квадратни километра  се състои от безброй сгради, доменни пещи и железопътни линии .

"Заводът "Азовстал" е огромно пространство с толкова много сгради, в които руснаците... просто не могат да намерят (украинските сили)", каза Олег Жданов, военен анализатор, базиран в Киев.

"Затова те (руснаците) започнаха да говорят за използване на химическо оръжие, това е единственият начин да бъдат изгонени", каза Жданов.

Украйна заяви, че разследва непроверена информация, че Русия може да е използвала химическо оръжие в Мариупол. Подкрепяните от Русия сепаратисти отрекоха да са използвали подобни вещества.

Министерството на отбраната в Украйна предупреди за опасност от химическа атака на Русия

Министерството на отбраната в Украйна предупреди за опасност от химическа атака на Русия

Няма договорени хуманитарни коридори, евакуирайте се както можете, казват властите

В мирно време металургичният комбинат "Азовстал" произвежда четири милиона тона стомана годишно, 3,5 милиона тона горещ метал и 1,2 милиона тона прокат.

Подобно на другите стоманодобивни и желязообработващи предприятия в града, "Азовстал" се управлява от Метинвест, групата, контролирана от милиардера Ринат Ахметов, най-богатия човек в Украйна.

Заместник-командир на руските сепаратисти каза по руската държавна телевизия в понеделник, че Москва е превзела 80% от пристанището, но съпротивата продължава и че всички украински сили са се опитали да "излязат към завода "Азовстал"". Той определи фабриката като "крепост в града".

Украйна иска още оръжия, за да разбие обсадата на Мариупол

Украйна иска още оръжия, за да разбие обсадата на Мариупол

Южният пристанищен град претърпя опустошителни атаки от началото на войната

Защитниците на града включват украински морски пехотинци, моторизирани бригади, бригада на Националната гвардия и батальона "Азов" - милиция, създадена от крайнодесни националисти, която по-късно беше включена в Националната гвардия.

Именно батальона"Азов", чието унищожаване е сред военните цели на Москва, се свързва основно с "Азовстал" и един от неговите основатели, Андрий Билецки, също го нарича "крепостта на Азов".

""Азов" наистина са на територията на Азовстал... Това са огромни територии с цехове, които не могат да бъдат унищожени от въздуха, поради което руснаците използват тежки бомби", каза Сергей Згурец, военен анализатор.

Руското министерство на отбраната съобщи в сряда, че повече от 1000 войници от 36-та бригада на морската пехота на Украйна, включително 162 офицери, са се предали в Мариупол, въпреки че Украйна не е потвърдила това.

По-късно съветникът на украинския президент Алексей Арестович каза, че членовете на 36-та бригада на морската пехота са успели да пробият при "силно рискова маневра", за да се присъединят към батальона "Азов".

САЩ: Обсаденият Мариупол се държи

САЩ: Обсаденият Мариупол се държи

Белият дом праща още дронове в Украйна

Липсата на мобилна връзка и интернет в града означава, че информацията е оскъдна. Украйна поддържа строг контрол върху неща като броя на войските, които могат да компрометират отбраната им.

Билецки каза пред украинския новинарски сайт NV на 20 март, че Украйна разполага общо с 3000 бойци, които защитават града срещу до 14 000 руснаци.

Частната американска сателитна компания Maxar успя да надникне надолу към бушуващите битки от космоса във вторник.

"Наблюдава се дим и огън, идващи от редица сгради в западната и източната част на града, както и в близост до завода за желязо и стомана "Азовстал" - мястото на продължаващи битки между руските и украинските сили", се казва в съобщението.

Източник по сигурността на ЕС каза пред Ройтерс, че е трудно да се каже колко дълго ще издържат украинците и също така е трудно за Русия да окупира целия град заради индустриалните комплекси. "Има подземни системи от тунели под стоманодобивната фабрика."

"Мариупол е много важен за Путин, защото след победа там (и капитулацията на батальона "Азов" той може да твърди, че процесът на "денацификация" е успешен", добави източникът.

Путин: Русия ще постигне благородните си цели в Украйна

Путин: Русия ще постигне благородните си цели в Украйна

Той е убеден, че страната му не може да бъде изолирана или сдържана

Помощник на кмета на Мариупол каза в сряда, че Русия планира да отпразнува победата в града на 9 май, датата, на която Москва отбелязва победата над нацистка Германия във Втората световна война с ежегоден парад на Червения площад.

Жданов, военният анализатор, каза, че вижда малък шанс украинските сили да пробият обсадата на Русия.

"Колко запаси имат защитниците и колко дълго могат да издържат, може да се гадае. Но те нямат друг изход. Те са обградени от всички страни, трябва да стоят докрай. Ако се предадат, няма да бъдат пощадени", каза той.