Руският президент Владимир Путин каза във вторник, че т. нар от него "военна операция" в Украйна несъмнено ще постигне това, което той определя като "нейните благородни" цели, цитира думите му ТАСС. Путин говори на космодрума "Восточний" в Далечния изток на Русия.

"Сблъсъкът с антируските сили, подхранвани в Украйна, беше неизбежен, беше просто въпрос на време," заяви той.

"Украйна започна да се превръща в антируски плацдарм и започнаха да растат отдавна съществуващи там кълнове на национализъм и неонацизъм", заяви Путин. "Разрастването на неонацизма беше специално отглеждано там и сблъсъкът на Русия с тези сили беше неизбежен, те само избраха времето за атака", подчерта Путин.

Държавният глава подчерта, че последвалите събития са показали "колко дълбоко са се вкоренили неонацистките идеи в Украйна. Това е очевиден факт. Неонацизмът, за съжаление, стана факт от живота в една доста голяма страна, близка до нас. Това е очевидно нещо: беше неизбежно, единственият въпрос беше времето", добави той.

Путин отбеляза, че при постигане на целите на специална военна операция Руската федерация помага на хората в Донбас, а от друга страна "взема мерки за гарантиране на сигурността на самата Русия". "Очевидно нямахме друг избор, така е. И няма съмнение, че целите (на специалната операция) ще бъдат постигнати", заключи той. "Целите са напълно разбираеми, благородни са", подчерта Путин. "Основната цел е да се помогне на хората в Донбас, хората от Донбас, които ние признахме, бяха принудени да направят това, защото киевските власти, тласкани от Запада, отказаха да спазват споразуменията от Минск, насочени към мирно решение на проблемите на Донбас", добави президентът на Русия.

Шолц към Путин: Ти разрушаваш бъдещето на страната си

Шолц към Путин: Ти разрушаваш бъдещето на страната си

Путин имал имперско мислене от миналото

Милиони украинци бяха принудени да избягат от страната, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари в така наречената от нея "специална военна операция за демилитаризация и денацификация" на тази страна. Украинските сили обаче оказаха твърда съпротива и Западът наложи безпрецедентни санкции на Русия в опит да я принуди да изтегли войските си, припомни Ройтерс.

Президентът Владимир Путин предупреди Запада във вторник, че опитите за изолиране на Москва ще се провалят, цитирайки успеха на съветската космическа програма като доказателство, че Русия може да постигне "грандиозни скокове напред в трудни условия".

Путин подчерта, че "Русия никога повече няма да зависи от Запада", след като САЩ и техните съюзници й наложиха тежките санкции. Той заяви това 61 години след като Юрий Гагарин стана първият човек, излетял в Космоса.

"Санкциите (и тогава) бяха тотални, изолацията беше пълна, но Съветският съюз все пак стана първи в космоса", каза Путин, според руската държавна телевизия.

"Ние нямаме намерение да бъдем изолирани", каза Путин. "Невъзможно е да бъде изолиран строго някой в съвременния свят - особено в такава огромна страна като Русия."

Космическите успехи на Съветския съюз по време на Студената война като полета на Гагарин и изстрелването през 1957 г. на "Спутник 1", първият изкуствен спътник на Земята, имат особено значение за Русия: и двете събития шокираха Съединените щати. Пускането на "Спутник 1" накара САЩ да създадат тогава НАСА в опит да настигнат Москва.

Путин вярва на собствената си пропаганда

Путин вярва на собствената си пропаганда

Руското нахлуване в Украйна e низ от гордост, дезинформация и грешни тълкувания, твърди експертът по геополитика Джерард Тоал