Владимир Путин има имперски манталитет, "познат ни от 19-ти, 18-ти, 17-ти и други векове", каза германският канцлер Олаф Шолц, на предизборния митинг на Социалдемократическата партия в Любек, настоявайки за пореден път за незабавно прекратяване на огъня в Украйна от руския президент, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Ти разрушаваш бъдещето на твоята страна", обърна се ръководителят на германското правителство към руския президент. Той подчерта, че отговорните за военните престъпления в град Буча край Киев трябва да бъдат наказани.

"Това е невъзможно да се забрави", каза Шолц и добави, че Берлин ще продължи да доставя на Украйна отбранителни оръжия.

"Европейските граници трябва да останат непокътнати", също така предупреди германският канцлер.

Припомняме, че вчера по време на среща с британския премиер Борис Джонсън германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Германия може да прекрати вноса на руски петрол тази година, предаде Ройтерс.

Шолц за газ в рубли: Компаниите искат, могат и ще плащат в евро

Шолц за газ в рубли: Компаниите искат, могат и ще плащат в евро

За Франция договорите са си договори, а Британия потвърди, че не планира да плаща за руски газ в рубли

Шолц беше последният европейски лидер, който се срещна с руския президент Владимир Путин преди началото на руската инвазия в Украйна в опит да го убеди да се откаже от подобни планове, а след като Русия нахлу в Украйна, той разговаря няколко пъти по телефона с него и с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Междувременно Шолц, който преди инвазията се застъпваше за пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток-2" обяви неговото спиране, като част от антируските санкции и одобри прехвърляне на германски оръжия на Киев, нещо, което германското правителство не разрешаваше преди 24 февруари.

Шолц: Руска атака срещу Украйна ще е сериозна грешка

Шолц: Руска атака срещу Украйна ще е сериозна грешка

Западът е готов да преговаря с Москва, но без да е наивен