Европейските лидери реагират на новината, че Владимир Путин е заплашил да не спазва договорите за газ, ако от утре плащанията не бъдат извършени в рубли, съобщава "Гардиън".

Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек коментира,че "по отношение на заплахата, искането или съображението - не се знае как да го наречем повече - да има принуда да платим в рубли, за нас е от решаващо значение договорите да се спазват. За нас е важно да не подаваме сигнал, че ще бъдем изнудвани от Путин".

Канцлерът на страната Олаф Шолц коментира, че "във всички случаи остава така, че компаниите искат, могат и ще плащат в евро".

Путин обясни на Шолц, че газ в рубли не означава по-лоши договорни условия

Путин обясни на Шолц, че газ в рубли не означава по-лоши договорни условия

А методът на плащане е необходим, тъй като валутните резерви на руската централна банка са замразени от ЕС

Френският министър на икономиката Бруно льо Мер каза: "Договорите са договори".

Германия и Франция отново отхвърлиха исканията на Русия европейските страни да плащат за нейния газ в рубли, като казаха, че това е неприемливо нарушение на договорите и представлява "изнудване".

Хабек каза, че Германия е подготвена за всички сценарии, включително спиране на руските газови потоци към Европа.

Обединеното кралство не планира да плаща за руски газ в рубли, каза говорителят на премиера Борис Джонсън, добавяйки, че правителството следи последиците за европейския пазар от търсенето на Путин.

От утре газа само в рубли
Обновена

От утре газа само в рубли

Всъщност обаче има "вратичка"