Според изявление на Кремъл руският президент Владимир Путин и германският канцлер Олаф Шолц определиха в телефонен разговор, че може да се проведе експертна дискусия за това как може да се извърши транспонирането на плащането на руски газ в рубли, съобщават ТАСС и АФП.

Путин коментира пред Шолц, че искането на Москва Европа да премине към плащане на газ в рубли не трябва да означава, че договорите ще бъдат при по-лоши условия.

"Взетото решение не трябва да води до влошаване на договорните условия за европейските компании вносители на руски газ".

Русия се отказа да иска незабавно рубли за газа
Обновена

Русия се отказа да иска незабавно рубли за газа

Плащанията и доставките са процес, който отнема време, поясни Песков

Путин казва, че методът на плащане е необходим, тъй като валутните резерви на руската централна банка са замразени от ЕС.

Лидерите се договориха експерти от всяка страна да проведат дискусии, каза Кремъл.

Изявлението на Кремъл дойде, след като Германия в сряда повиши нивото на тревога по своя план за извънредни ситуации за газ заради опасенията, че Русия може да прекъсне доставките, ако западните страни откажат да извършват плащания в рубли.

Австрия обяви, че ще последва примера.

В четвъртък се очаква руското правителство, неговата централна банка и енергиен гигант Газпром да представят на Путин система, която ще позволи плащането на газ да се извършва в рубли.

Кремъл предложи, че може да разшири мярката за плащане в рубли и за друг износ. "Това е сфера, в която работи нашето правителство".

Германия със 7,3% инфлация с възможност да навлезе в "двуцифрена територия"

Германия със 7,3% инфлация с възможност да навлезе в "двуцифрена територия"

Последно Германия регистрира толкова висок темп на инфлация през есента на 1981 г.