Германската инфлация е 7,3% през март на годишна база, според доклад на Федералната статистическа служба (Destatis), съобщава АФП. Цифрата бе по-висока от февруарския индекс на потребителските цени (CPI), който възлизаше на 5,1% и бе движен от 22,5% увеличение на цените на енергията.

Хармонизираният индекс на потребителските цени нараства със 7,6% през март на годишна база, докато нараства с 2,5% спрямо февруари.

"След атаката на Русия срещу Украйна, цените на природния газ и минералните нефтопродукти отново се увеличиха значително и оказаха значително влияние върху високия темп на инфлация", се отбелязва в доклада.

Други фактори, които трябва да се вземат предвид при повишаването на цените на енергията, проблемите с доставки, прекъсвания на веригата за доставки, както и последиците от пандемията Covid-19.

Инфлацията в Германия се повиши до най-висока стойност след обединението, най-високото ниво от създаването на съвременната германска държава през 1990 г.

Германският съвет на икономическите експерти заяви, че сега очаква брутният вътрешен продукт (БВП) да се увеличи само с 1,8 процента на годишна база, което е по-ниско от предишната му оценка от 4,6 процента.

Конфликтът в Украйна "драстично влошава икономическите перспективи", казаха те в последния си доклад. Конфликтът в Украйна провали надеждите на Германия най-накрая да се отърси от пандемията на коронавирус и да се върне към растеж.

Със своите експортно ориентирани индустрии Германия е особено уязвима, а възстановяването й изостава от това на други големи европейски икономики като Франция и Италия.

"Войната поставя допълнително напрежение върху веригите за доставки, които вече са напрегнати от пандемията на коронавирус", каза членът на експертната група Ахим Тругер. "В същото време цените на природния газ и петрола, които отново се повишиха рязко, тежат върху компаниите и частното потребление."

Подобно на много от съседите си в Европа, Германия силно разчита на доставките на руски петрол и газ за захранване на своята индустрия и отопление на домовете. Берлин обеща да се откаже от руската енергия в близко бъдеще, като се обърне към доставчици в други страни и ускори преминаването към възобновяеми източници.

Но правителството на Шолц се противопостави на призивите за бойкот на руската енергия, опасявайки се, че това ще има опустошително въздействие върху икономиката.

Последният път, когато Германия регистрира толкова висок темп на инфлация, беше през есента на 1981 г., когато цените на петрола се повишиха рязко поради войната между Иран и Ирак, каза Destatis.

В Испания инфлацията също достигна ниво през март, невиждано от почти 37 години, като скочи до 9,8% от 7,6% през февруари.

Инфлацията вече бе повишена в еврозоната преди избухването на конфликта в Украйна, достигайки 5,8 процента през февруари - значително над целта от два процента на Европейската централна банка.

Тъй като войната продължава да оказва натиск върху цените, единственият начин за инфлацията в Германия бе "покачване" с възможността курсът да навлезе в "двуцифрена територия", според Карстен Бжески от банката ING.

Проучване на германския институт Ifo, публикувано също в сряда, показва, че "все повече и повече компании планират да повишат цените си през следващите три месеца".

Потребителите трябва да се подготвят за "рязко увеличение на цените", каза базираният в Мюнхен мозъчен тръст, като търговците на дребно на хранителни стоки очакват повишение, тъй като войната повишава цената на вноса на селскостопански продукти.

Трите най-големи синдикати в Германия, IG Metall, IG BCE и IG BAU, по-рано през седмицата призоваха правителството да предостави подкрепа за особено енергоемки индустрии.

През март разходите за битова енергия и горива са се повишили с 39,5% на годишна база, според Destatis, докато цените на храните са се увеличили с 6,2%.

Германия обяви ранно предупреждение за извънредна ситуация с газа

Германия обяви ранно предупреждение за извънредна ситуация с газа

Страната се подготвя за евентуално спиране на потоците на синьо гориво от Русия