Германия обяви "ранно предупреждение" за евентуална извънредна ситуация с доставките на природен газ, съобщава "Ройтерс".

Мярката е насочена към подготвяне за евентуално спиране на потоците на синьо гориво от Русия.

Съгласно съществуващия план за извънредни ситуации на Германия ранното предупреждение е първият от общо три етапа.

Министърът на икономиката Роберт Хабек увери, че за момента сигурността на доставките е гарантирана и Германия следи отблизо доставките с пазарните оператори.

Въпреки това трябва да увеличим предпазните мерки, за да сме подготвени в случай на ескалация от страна на Русия, предупреди той.

Шолц: Няма да плащаме за руския газ в рубли

Шолц: Няма да плащаме за руския газ в рубли

Позиция на Германия

При първото от трите кризисни нива в страната не се предвиждат никакви правителствени ограничения на доставките.

Хабек заяви, че ситуацията се следи отблизо, за да може при необходимост да се вземат допълнителни мерки за повишаване на сигурността на доставките.

Миналата седмица Хабек повтори думите на канцлера Олаф Шолц и външния министър Аналена Бербок и подчерта, че Германия все още не е готова да наложи санкции върху руските енергийни продукти.

В началото на месеца министърът заяви, че страната му ще трябва да запази въглищните си централи като резерв и дори е възможно да ги остави да работят в случай напълно спиране на газовите доставки от Русия.

Германският канцлер Олаф Шолц вече отхвърли искането на Владимир Путин "неприятелските страни" да плащат за руския газ в рубли.На пресконференция той заяви, че в повечето газови сделки с Русия има клаузи парите да се плащат в долари или евро.

Фон дер Лайен: Русия не може да изнудва ЕС с енергоносителите

Фон дер Лайен: Русия не може да изнудва ЕС с енергоносителите

Плащането в рубли за газа би било заобикаляне на санкциите