Германия е подготвена, в случай че Русия спре износа на газ за страната. Това заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек, цитиран от "Ройтерс".

Думите му бяха в отговор на въпрос на радио "Дойчландфунк" за това какво ще направи правителството, ако Русия прекрати износа на газ.

Той увери, че всичко ще бъде наред за настоящата зима и лятото, но за следващата зима ще трябва да се вземат допълнителни мерки.

По думи на Хабек се планира ново законодателство, за да се осигури запълването на газохранилищата за зимата.

Газът в Европа поскъпна с още 15%

Газът в Европа поскъпна с още 15%

Цената на синьото гориво скочи до над 1600 долара за 1000 куб. м.

Той заяви, че Германия взема предпазни мерки за най-лошия сценарий, който засега не се е случил, тъй като Москва продължава да доставя газ.

Министърът обаче предупреди, че в най-лошия случай Берлин ще трябва да запази въглищните си централи като резерв и дори е възможно да ги остави да работят. Хабев все пак подчерта, че е поет ангажимент да се премине към възобновяеми източници в средносрочен план.

По-рано днес стана ясно, че цената на природния газ в Европа се е увеличила с още 15%.

Въпреки ситуацията руският "Газпром" увеличи подаването на газ през Украйна

Въпреки ситуацията руският "Газпром" увеличи подаването на газ през Украйна

Този обем на транзита е с 44% по-малко от обемите, записани в транзитния договор

Синьото гориво поскъпна драстично след нахлуването на руски войски в Украйна. Инвазията породи страхове от възможно прекъсване или дори спиране на газовите доставки от Русия.

Опасенията за това се засилиха, след като САЩ, ЕС, Обединеното кралство и някои други страни наложиха санкции на редица руски юридически и физически лица заради нападението.

Въпреки обтегнатата геополитическа ситуация обаче преди дни стана ясно, че руският газов гигант "Газпром" е увеличил дневното подаване на газ през украинската газопреносна система за ЕС.

ЕС е подготвен за частично спиране на доставките на газ от Русия

ЕС е подготвен за частично спиране на доставките на газ от Русия

През януари Съюзът е внесъл рекордните 10 трлн. куб. м синьо гориво