Външните министри на страните-членки на Европейския съюз договориха новите санкции срещу Русия. Сред тях е и изключването от системата SWIFT.

Това съобщи висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след спешна видеоконферентна среща на външните министри на страните от ЕС.

ЕС налага санкции и на Путин и Лавров

ЕС налага санкции и на Путин и Лавров

Символично оставя вратата за дипломация

"Съгласихме се да увеличим броя на хората и институциите, които ще бъдат обект на ограничителни мерки", каза той.

Пълният списък ще бъде публикуван в понеделник.

Припомняме, че Европейският съюз (ЕС) обяви, че ще забрани за всички руски самолети достъп до своето въздушно пространство. Това заяви в неделя председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Страните от Европейския съюз затварят въздушното си пространство за руските авиокомпании

Спира се и достъпът до руските държавни медии.

Мярката е част от пакет от санкции, по който има споразумение между страните от общността. Той включва забрана да се доставят на Русия самолети и резервни части за тях, включително за лично ползване.

Документът предвижда и забрана да се продават пряко или косвено на руската страна стоки и технологии, прилагани в авиацията или космическата сфера - независимо от това, дали са произведени в ЕС.

Стоките от списъка не може да бъдат доставяни на руски физически и юридически лица, нито да бъдат използвани в Русия. Забранява се също те да бъдат застраховани - пряко или косвено, както и да бъдат презастраховани.

И ЕС удря с мащабни санкции Русия

И ЕС удря с мащабни санкции Русия

Мерките обхващат финансовия, енергийния и транспортния сектор

Няма да може да се извършва диагностика, нито да се ремонтират или модифицират самолети, които са руска собственост. Същото важи и за техни компоненти.

Доставките на стоки и детайли могат да продължат до 28 март 2022 г., но само по договори, сключени до 26 февруари 2022 г.