Лидерите на Европейския съюз (ЕС) налагат втори пакет от санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна. Това стана ясно след извънредното заседание в четвъртък вечерта на блока в Брюксел, предаде "Дойче веле".

"Тези санкции обхващат финансовия, енергийния и транспортния сектор, стоките с двойна употреба, както и контрола върху износа, визовата политика, допълнителните списъци на руски физически лица и нови критерии за листване", се казва в изявление на Европейския съюз.

Лидерите на ЕС заявиха, че новите санкции ще имат "масови и тежки последици" за Русия. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел публикува изявлението след срещата на върха в четвъртък. Той определи мерките като отговор на "непредизвиканата и неоправдана военна агресия на Русия срещу Украйна".

През нощта е бил обсъждан и трети пакет от санкции. Te трябва да бъдат въведени, ако ситуацията в Украйна не се подобри. Tова съобщи ТАСС, като цитира източник от делегация на европейска държава в кулоарите на извънредната среща на върха в Брюксел.

Санкциите бяха обявени от върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел по-рано в четвъртък като "един от най-суровите пакети от санкции, които някога сме прилагали".

САЩ удрят със санкции ВТБ и още три банки
Обновена

САЩ удрят със санкции ВТБ и още три банки

Обяви налагането на санкции, а утре се очакват следващите стъпки на НАТО

ЕС одобри първия кръг от санкции, след като Русия призна два сепаратистки региона в Източна Украйна във вторник. Тези санкции, които влязоха в сила в сряда, бяха насочени главно към руски банки и законодатели.

Лидерите останаха разделени относно отрязването на Русия от глобалната междубанкова система за разплащания SWIFT в часовете преди извънредната среща.

Белгийският премиер Александър Де Кро каза пред репортери при пристигането си на срещата на върха, че е отворен за дискусия по темата, докато германският канцлер Олаф Шолц каза, че е важно да се съгласим "с тези мерки, които са подготвени - и да запазим всичко останало за ситуация, в която може да се наложи да се отиде отвъд това."

Канада с икономически санкции срещу 58 руски граждани

Канада с икономически санкции срещу 58 руски граждани

Мерките са насочени срещу руския елит и големи руски банки

Припомняме, че подобни мерки по-рано обявиха САЩ, Канада и други държави. Протести срещу руските действия се проведоха в много държави.