Русия няма да изисква от купувачите си на природен газ незабавно да плащат в рубли. Такова уточнение направи Кремъл във връзка с изявлението на Москва, че вече ще приема плащания само в националната си валута, съобщава "Ройтерс".

Миналата седмица президентът Владимир Путин издаде заповед руският газ, който покрива 40% от нуждите на Европа, да се плаща в рубли вместо в долари или евро.

По-рано днес председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин заяви, че Европейският съюз ще трябва да плаща в рубли, ако иска руски газ, както и че е възможно да се разшири списъкът на стоките, изнасяни само срещу рубли, включително продажбата на зърно, петрол и дървен материал.

Правителството, Централната банка и "Газпром" трябва да представят система, която ще позволи плащането на газа да се извършва в рубли.

В Русия искат и други стоки да се продават само в рубли

В Русия искат и други стоки да се продават само в рубли

Зърното и петрола може да попаднат сред тях

Запитан дали плащанията трябва да бъдат в рубли от четвъртък, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отсече: "Абсолютно не".

"Както обсъдихме по-рано, плащанията и доставките са процес, който отнема време. Това не означава, че утрешната доставка трябва да бъде платена (в рубли). От технологична гледна точка това е по-продължителен процес ", поясни той.

Русия не променя условията на договорите за закупка на газ, а защитава интересите си, заяви заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков в ефира на телевизионния канал RT.

"Ние не променяме договори, а защитаваме интересите си от цунами, вълна от напълно безотговорни санкции, които всъщност удариха основите на международната търговия и международната система", каза той.

Заместник-министърът подчерта, че Русия винаги е била надежден доставчик за всички и възнамерява да продължи да го прави, но нейните изисквания и интереси трябва да бъдат зачитани.

Той също така изрази надежда, че западните страни ще променят мнението си и ще използват оставащото време, за да намерят компромисно решение за разрешаване на ситуацията.

"Надявам се, че няма да се стигне до продължаване на отчаяната икономическа война. Призовавам към здрав разум всички, които могат да вземат решения в Европа в наши дни", каза Рябков.

Разпореждането на Путин да таксува руския газ за "недружелюбните" страни в рубли, повиши руската валута, след като тя спадна до най-ниските си нива, когато Западът наложи широки санкции на Москва заради нахлуването й в Украйна. Цените на газа в Европа също скочиха.

Руското искане обаче беше отхвърлено от европейските страни, които плащат за руския газ предимно в евро. Те твърдят, че Русия няма право да преначертава договорите. Ходът не беше приет и от групата на страните от Г-7.

Песков допусна спиране на газа, ако не се плаща в рубли

Песков допусна спиране на газа, ако не се плаща в рубли

Той предупреди, че Русия "определено няма да доставя газ безплатно"