Председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин смята, че би било правилно да се разшири списъкът на стоките, изнасяни само срещу рубли, включително продажбата на зърно, петрол и дървен материал, цитира думите му ТАСС.

"Европейските държави имат всички пазарни възможности да плащат в рубли. В това няма никаква трагедия. Ситуацията е много по-лоша, когато има пари, но няма стоки. Ако искате да получавате газ, потърсете рубли, ", написа той в своя "Телеграм" канал в сряда.

"Освен това би било редно там, където е изгодно за страната ни, да разширим списъка на стоките, изнасяни за рубли: торове, зърно, петрол, въглища, метали, дървен материал", подчертава председателят на Думата.

Володин отбелязва, че руският президент Владимир Путин е взел правилното решение да прехвърли плащанията за доставки на газ към т. нар. "неприятелски" страни в рубли. "Депутатите на Държавната дума го подкрепят (решението на президента на Руската федерация - бел. ТАСС)", добави той.

Председателят на Държавната дума също така подчертава, че европейските политици трябва да "приключат разговорите, да спрат да търсят извинения, защо техните страни не могат да плащат в рубли". "Те самите направиха всичко, за да подкопаят доверието в долара и еврото, така че Русия да се откаже да извършва взаимни разплащания в тези валути", каза той.

"В тази връзка се обръщам към колегите от националните парламенти на неприятелските страни. Отнесете се по-сериозно към въпроса за разплащане в рубли. С политиката на санкции, опитвайки се да ни изолирате, Вие се изолирате. За взетите решения трябва да се отговаря," завършва Володин.

Песков допусна спиране на газа, ако не се плаща в рубли

Песков допусна спиране на газа, ако не се плаща в рубли

Той предупреди, че Русия "определено няма да доставя газ безплатно"

Припомняме, че на 22 март президентът на Русия обясни, че след като разплащанията на Русия с "неприятелските страни" преминат в рубли, чуждестранните потребители трябва да могат да извършват необходимите операции. Държавният глава подчерта, че бъдещите промени в газовите договори с "неприятелските държави" ще се отразят само на валутата на плащане - тя ще бъде променена на руската рубла. "Моля правителството да издаде съответната директива на "Газпром" за изменение на съществуващите договори. В същото време на всички чуждестранни потребители трябва да се даде възможност да извършват необходимите операции", нареди Путин.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС няма да позволи Русия да изнудва блока, използвайки енергоносителите и бе взето решение ЕК да преговаря централизирано с "Газпром" за доставка на газ до страните от общността, което се очаква да доведе до намаляване на цената на газа.

Засега не става ясно как точно "Газпром" ще промени валутата на плащане, след като тя е фиксирана в договорите с руския газов гигант. Много страни, включително и България заявиха, че нямат намерение да заплащат за доставения газ в рубли.

Групата от седемте големи икономики (Г-7) се споразумяха да отхвърлят искането на Москва да плащат за руския природен газ в рубли, информира Асошиейтед прес. Това заяви и германският енергиен министър Робърт Хабек в понеделник.

Хабек заяви, че "плащането в рубли не е приемливо и ние ще настояваме засегнатите компании да не следват искането на руския президент Владимир Путин".

Германия обяви ранно предупреждение за извънредна ситуация с газа

Германия обяви ранно предупреждение за извънредна ситуация с газа

Страната се подготвя за евентуално спиране на потоците на синьо гориво от Русия