ЕК ще преговаря с "Газпром" от наше име. Това обяви като резултат от Срещата на върха на евролидерите премиерът Кирил Петков. Пред журналисти той обоснова решението и с това, че ще може да се постигнат по този начин дългосрочно по-добри условия.

Това, че ще преговаряме заедно със страните от ЕС, вече променя изцяло играта в преговорите, подчерта премиерът.

Идеята за поставяне на таван на цените или акцизни облекчения също е бил обсъждана, но до решение не се е стигнало. Нужно е да се направят още анализи, обясни Петков.

Припомняме, че договорът ни с "Газпром" изтича и новите преговори трябваше да се проведат в следващите месеци, но предвид ситуацията в Украйна и наложените санкциите от страна на европейските страни на Русия заради войната, която води вече един месец. Преди седмица финансовият министър Асен Василев анонсира, че в такава ситуация няма как да водим преговори с руския монополист, а в последствие се наложи идеята и да се направят съвместни договори между европейски страни.

Петков обяви и в средата да седмицата, че правителството е предложило на Европейската комисия план за справяне с инфлацията, предизвикана от високите цени на горивата и природния газ.  

Петков: Добре е на преговорите с Газпром да влезем с повече от една карта в ръка

Петков: Добре е на преговорите с Газпром да влезем с повече от една карта в ръка

Газовата връзка с Гърция ще е готова юни месец

Техническата част на Плана за възстановяване и устойчивост е одобрена. Това съобщи премиерът Кирил Петков пред журналисти след срещата на лидерите в Брюксел. Очаква се Урсула фон дер Лайен да дойде на посещение у нас.

Това беше четвъртото отлагане на оценката от страна на Европейската комисия на Националния ни план за възстановяване и развитие.

Русия уверена, че Европа не може да се откаже скоро от нейния газ

Русия уверена, че Европа не може да се откаже скоро от нейния газ

Александър Новак: Това е някакъв апокалиптичен сценарий