Европа няма да може да намери заместител на руския газ през следващите пет години.

В това е уверен вицепремиерът на Русия Александър Новак в изказването си пред Russia 1.

"Преценете сами: що се отнася до газовата индустрия, ние доставяме около 200 милиарда кубически метра газ, докато Европа потребява 500 милиарда кубически метра - почти 60%. Определено няма нищо, което да го замени след една, три или пет години", коментира Новак.

Той все пак добавя, че "всичко може да се случи в този живот", но пълното отхвърляне на руската енергия от страна на Европа е "някакъв апокалиптичен сценарий".

ЕС умува как да скъса с руския енергиен внос, без да нарани икономиката си

ЕС умува как да скъса с руския енергиен внос, без да нарани икономиката си

Това е най-силният лост срещу Путин, убедена е Фон дер Лайен

Няколко въпроса стоят в момента пред Европа по отношение на руския газ. Първият, който възникна вчера и свързан с това как да се заплатят настоящите доставки на природен газ, след като вчера руският президент Владимир Путин обяви, че те ще трябва да се извършват само в рубли. Това е стъпка от страна на Москва за заобикаляне на санкциите, наложени от западните страни на Централната банка на Русия.

От друга страна Европейската комисия обяви, че предприема стъпки в няколко посоки - първо за общи договори за закупуване на природен газ на ниво ЕС, и второ, за постепенно откъсване от зависимостта на Европа от руски ресурси.

Байдън забрани вноса на руски петрол и природен газ

Байдън забрани вноса на руски петрол и природен газ

Европейски партньори няма да могат да се присъединят, но се разработва стратегия срещу зависимостта им от руска енергия