Президентът на САЩ Джо Байдън обяви забрана за вноса на руски петрол и природен газ в Съединените щати, съобщава "Ню Йорк Таймс".

Стъпка, която може да повиши цените на бензина, след натиск от страна на законодателите от двете страни да накажат Русия за нейната инвазия в Украйна.

Говорейки от Белия дом, Байдън каза, че "това означава, че руският петрол вече няма да бъде приемлив за пристанищата на САЩ и американският народ ще нанесе още един мощен удар срещу тази военна машина".

Байдън обясни, че издава тази забрана за внос на руски петрол след "близки консултации с нашите съюзници, особено в Европа". Той каза, че американският народ трябва да разбере, че много от нашите европейски партньори няма да могат да се присъединят към САЩ, нетен износител на енергия, в тази забрана.

"Можем да предприемем тази стъпка, когато другите не могат, но ние работим в тясно сътрудничество с Европа и нашите партньори, за да разработим дългосрочна стратегия за намаляване на зависимостта им от руската енергия", каза той.

Той призна, че забраната за внос на руски петрол има подкрепа от двете партии в Конгреса, както и широка подкрепа в цялата страна - дори на фона на рязко покачващите се цени на газа.

"Когато за първи път говорих за това в началото, казах, че защитата на свободата ще ни струва и в Съединените щати. И републиканците, и демократите разбират това. И републиканците, и демократите бяха ясни, че трябва да направим това".

Байдън призова Конгреса на САЩ да приеме пакета за помощ за Украйна на стойност 12 милиарда долара. "Украйна ще защити своята свобода и демокрация", каза той и прогнозира, че войната "ще остави Русия по-слаба, а останалата част от света по-силна".

Байдън призова петролните компании да не се възползват от повишаването на цените и да избягват да нараняват бюджетите на американците повече, отколкото е необходимо.

Очаква се САЩ да забранят вноса на руски петрол

Очаква се САЩ да забранят вноса на руски петрол

Очаква се забраната да е едностранна