Администрацията на Байдън ще наложи забрана за вноса на руски енергоносители в САЩ във вторник без участието на европейските им съюзници, пише американската агенция "Блумберг", като се позовава на свои източници.

Забраната ще включва руски петрол, втечнен природен газ и въглища, според двама души, пожелали анонимност. Решението е взето след консултация с европейски съюзници, които разчитат повече от САЩ на руската енергия, е казал друг източник.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви във вторник допълнителни мерки срещу Русия във връзка със ситуацията в Украйна. Това се посочва в графика на американския лидер, публикуван от Белия дом. Обръщението се очаква в 17:45 часа българско време.

Фючърсите за суров петрол нараснаха с 4% до над 124 долара в 8:00 часа местно време в Ню Йорк (15:00 часа българско време) Перспективата за забрана за внос на петрол от Русия, може да доведе цените до най-високите им нива от 2008 г.

Руският газ и петрол досега бяха предимно пощадени от санкциите, въведени от САЩ и европейските страни, поради загриженост за икономическото им въздействие, особено върху Европа, която е по-зависима от руския петрол и още повече от руския газ. Правителството на Канада обяви миналия месец, че възнамерява да забрани целия внос на суров петрол от Русия, но този ход беше до голяма степен символичен - страната не е внасяла такъв от 2019 г.

Руският петрол съставлява около 3% от всички доставки на суров петрол в САЩ през миналата година, показват данните на Администрацията за енергийна информация на САЩ. Като цяло вносът на руски петрол и петролни продукти представлява около 8% от общия внос на САЩ. Вносът на руски суров петрол от САЩ през 2022 г. е спаднал до най-ниския годишен темп от 2017 година по данни на разузнавателната компания Kpler.

Русия заплаши да спре доставките на газ по "Северен поток 1"

Русия заплаши да спре доставките на газ по "Северен поток 1"

Европейските политици трябва честно да предупредят своите гражданите

Президентът Джо Байдън проведе защитен видео разговор с президента на Франция Еманюел Макрон, канцлера на Германия Олаф Шолц и премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън. Лидерите са потвърдили решимостта си да продължат да повишават "цената" за Русия заради нейното непредизвикано и неоправдано нахлуване в Украйна. Те също така са подчертали своя ангажимент да продължат да предоставят военна, икономическа и хуманитарна помощ на Украйна. Освен това са обсъдили съответните си скорошни контакт с украинския и руския президент.

Западните страни наложиха безпрецедентни икономически и финансови санкции на Русия, след като президентът Владимир Путин разпореди нахлуване в Украйна на 24 февруари. Голям брой западни компании се изтеглиха от руския пазар и се освободиха от дяловете си в руски компании и проекти. Няколко руски банки бяха извадени от системата за международни разплащания SWIFT, но много европейски държави предлагат пълно изваждане на Русия от тази система, което ще направи много сложно разплащането за доставения руски газ и може да доведе до тежка енергийна криза. 

Русия отговори на тези санкции, като актуализира Списъка с неприятелски страни, в които включи всички западни страни, включително целия ЕС (заедно с България). Съгласно този списък търговските сделки с тези държави трябва да се одобряват от специална комисия, а Русия ще плаща задълженията си към тези държави в руски рубли.