Лидерите на страните от Европейския съюз ще се споразумеят на среща на върха тази седмица за съвместно закупуване на газ, втечнен природен газ и водород преди следващата зима, според проект на изявлението им от предстоящата среща на върха, предава Ройтерс.

Руската инвазия в Украйна доведе до рекордно високи цени на енергията, а ЕС си постави мисия да намали употребата на руски газ тази година - ход, който ще изисква увеличаване на вноса от други доставчици като Катар и САЩ.

"В перспектива за следващата зима, държавите-членки и Европейската комисия спешно... ще работят заедно за съвместното закупуване на газ, втечнен газ и водород", се очаква да заявяват лидерите на ЕС след среща на върха на 24-25 март, според проектоизявление на срещата видяно от Ройтерс.

Европейската комисия миналата година предложи система за страните от ЕС за съвместно закупуване на стратегически запаси от газ, за което някои членове, включително Испания, призоваха като начин за осигуряване на буфер срещу потенциални прекъсвания на доставките. Страховете от прекъсване на доставките нараснаха, след като Русия нахлу в Украйна. Русия доставя 40% от газа в ЕС.

Брюксел заяви, че ще помогне на страните да започнат съвместно закупуване на газ тази година и се очаква тази седмица да предложи правила, които изискват от страните да запълват хранилищата за газ до 90% преди всяка зима. Газохранилищата в ЕС в момента са пълни средно до 26% от капацитета си.

Русия: ЕС да се подготви за $300 за барел, ако се откаже от руски петрол

Русия: ЕС да се подготви за $300 за барел, ако се откаже от руски петрол

Новак: Някои дори казват 500 долара за барел

В проектодекларацията се казва, че страните са се съгласили да координират мерките за запълване на хранилища и да започнат да го правят "възможно най-скоро".

Лидерите също ще обмислят нови мерки за предпазване на потребителите от покачващите се цени на енергията и ще обсъдят как потенциално да "оптимизират" функционирането на енергийните пазари. Те ще поискат от Комисията да предприеме "необходими инициативи" за това, според проектодекларацията.

Европейските цени на газа вече се повишиха още преди инвазията, което накара правителствата да харчат милиарди за данъчни облекчения и субсидии, за да предпазят гражданите от значително увеличаване на сметките им за отопление.

Намирането на общ отговор на ЕС обаче се оказа трудно. Страните от ЕС носят до голяма степен отговорност за своите национални енергийни политики и все още не са достигнали до обща позиция дали са необходими действия в целия ЕС за укротяване на цените.

Испания, Белгия, Португалия, Италия и Гърция са сред онези, които призовават за намеса на европейските енергийни пазари, за да се ограничат цените или да се отдели цената на електроенергията от растящата цена на газа.

Други държави, включително Германия, Нидерландия и Дания, се противопоставят на намесата на държавите и предупреждават за причиняване на смущения на енергийните пазари, което може да подкопае инвестициите в чиста енергия.

Азербайджан увеличи доставките на газ за Европа

Азербайджан увеличи доставките на газ за Европа

Трансадриатическият газопровод достигна пълна мощност

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви по-рано, че ЕС трябва да инвестира във възобновяеми енергийни източници, уточнявайки, че гражданите също могат да направят своя принос, като използват по-малко енергия.

САЩ и Великобритания вече се отказаха от руския петрол, но ЕС не посмя да направи тази стъпка. В същото време Европейската комисия разработи план за постепенно отказване от руските енергоизточници до 2030 г.

По време на срещата на евролидерите във Версай председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви още по-амбициозен план съгласно който от 2027 г. Европейският съюз ще прекрати вноса на руски газ и петрол. В "Туитър" тя обяви, че ще предложи план в тази насока в средата на май.