Вицепремиерът на Русия Александър Новак каза в понеделник, че е невъзможно за Европейския съюз да избегне купуването на руски петрол и газ в момента поради заплахите цените на петрола да достигнат 300 долара за барел, съобщава ТАСС.

Новак заяви, че европейските съображения за пълно прекъсване на енергийните ресурси на Москва са просто политически жестове, правени с цел привличане на внимание. "Засега е невъзможно. Ще видим как ще е в бъдеще", повтори Новак.

"Пълен отказ? В случай на отказ цената на петрола ще бъде 300 долара за барел, казвам ви, някои дори казват 500 долара за барел", каза той.

Междувременно Новак отбеляза, че Русия ще диверсифицира доставките на петрол от Запад на Изток, създавайки нови логистични вериги. Това е нещо, с което руските петролни компании вече се справят, отбеляза той. "Ако петролът се продава с отстъпка, вероятно ще бъде продаден днес. Може би ще спечелим по-малко. Ще направим всичко възможно да не намаляваме износа".

Европа не може напълно да откаже руските въглеводороди сега, защото няма нищо, което да замени руския петрол, смята Новак. "Руският петрол не може да бъде заменен сега. Ако няма друг начин, ще диверсифицираме доставките към азиатските пазари, там темповете на растеж на пазара са по-високи от средните световни темпове".

ЕС умува как да скъса с руския енергиен внос, без да нарани икономиката си

ЕС умува как да скъса с руския енергиен внос, без да нарани икономиката си

Това е най-силният лост срещу Путин, убедена е Фон дер Лайен

Решението за налагане на ембарго върху доставките на руски петрол, ако бъде прието, ще засегне сериозно световния пазар, ще затрудни достъпа на страните от ЕС до енергия и ще удари всички, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той предупреди, че в резултат на това европейците "ще имат трудности".

Попитан да коментира възможността за подобни санкции и вероятните последствия от тях, той коментира, че "наистина, доколкото знаем, те активно обсъждат налагането на ембарго върху доставките на руски петрол. Тази тема е много сложна, защото такова ембарго ще окаже влияние и ще засегне много сериозно световния петролен пазар."

Служителят на Кремъл отбелязва, че подобно решение "ще влоши сериозно енергийните баланси на европейския континент".

"Американците ще останат сами, това е очевидно и ще се чувстват много по-добре от европейците. На европейците ще им е трудно. Това вероятно е решение, което ще удари всички".

ЕС обсъжда възможностите за нефтено ембарго към Русия

ЕС обсъжда възможностите за нефтено ембарго към Русия

Ние работим над пети кръг от санкции, предлагаме много нови имена