Европейският съюз е твърде зависим от руските изкопаеми горива и трябва да се измъкне от тази зависимост по начин, който да не нарани твърде много собствената му икономика, защото това е най-силният лост, който имаме срещу Путин и неговата война. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от TeleTrader.

Тя посочи, че ЕС ще поиска от Съединените щати повече втечнен природен газ, за да се диверсифицира от руското синьо гориво.

Фон дер Лайен увери, че блокът ще има достатъчно запаси от газ, за ​​да издържи през следващата зима дори ако Русия намали своя износ на суровината.

ЕС обсъжда възможностите за нефтено ембарго към Русия

ЕС обсъжда възможностите за нефтено ембарго към Русия

Ние работим над пети кръг от санкции, предлагаме много нови имена

Председателят на ЕК отново подчерта, че ЕС трябва да инвестира във възобновяеми енергийни източници, уточнявайки, че гражданите също могат да направят своя принос, като използват по-малко енергия.

Днес 27-членният блок ще обсъди възможни нови санкции срещу Русия, включително ембарго върху петрола и евентуално изключване на още руски банки от международната система за банкови разплащания SWIFT.

САЩ и Великобритания вече се отказаха от руския петрол, но ЕС не посмя да направи тази стъпка. В същото време Европейската комисия разработи план за постепенно извеждане на петрол, въглища и газ от Русия до 2030 г.

Байдън забрани вноса на руски петрол и природен газ

Байдън забрани вноса на руски петрол и природен газ

Европейски партньори няма да могат да се присъединят, но се разработва стратегия срещу зависимостта им от руска енергия