Европейският съюз няма да налага санкции на руския газ или петрол. Това обяви унгарският премиер Виктор Орбан във видео, публикувано на страницата му във Фейсбук, на фона на среща на върха на лидерите на ЕС във Франция.

Най-важният въпрос за нас е уреден по благоприятен начин - няма да има санкции, които да се отнасят за газа или петрола, така че енергийните доставки за Унгария са подсигурени през следващия период, посочи той.

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че от 2027 г. Европейският съюз ще прекрати вноса на руски газ или петрол

Миналата седмица Орбан обяви, че Унгария няма да наложи вето на санкциите на ЕС срещу Русия. Той обаче предупреди, че санкциите срещу Русия са нож с две остриета и неизбежно ще засегнат и унгарската икономика.

Унгария не иска спиране на руския газ

Унгария не иска спиране на руския газ

Руският внос представлява над 80% от потреблението на газ в страната

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че руските доставки на газ са важни за Унгария и Будапеща би искала да поддържа сътрудничество с Москва в тази област.

През септември миналата година Унгария подписа два дългосрочни договора с Газпром, които предвиждат доставка на общо 4,5 милиарда кубически метра гориво годишно по тръбопроводи през Сърбия и Австрия, заобикаляйки Украйна. Споразумението е разработено за 15 години и може да бъде преразгледано 10 години след началото на изпълнението. Въпреки това в сегашния си вид той няма да задоволи всички нужди на Унгария от руски газ, останалата част ще трябва да бъде закупена от "Газпром" чрез неговия търговец на краткосрочна основа. Затова Будапеща би искала да увеличи доставките на газ през Сърбия с 1 милиард кубически метра годишно и този въпрос беше договорен от унгарския премиер Виктор Орбан по време на посещението му в Москва в началото на февруари.

Орбан предупреждава: Санкциите срещу Русия са нож с две остриета

Орбан предупреждава: Санкциите срещу Русия са нож с две остриета

Икономиката на Унгария неизбежно ще бъде засегната