Руските доставки на газ са важни за Унгария и Будапеща би искала да поддържа сътрудничество с Москва в тази област. Това заяви унгарският външен министър Петер Сийярто в интервю, публикувано в събота във Veszprémi Naplóban.

"Договорите с руснаците за доставка на газ винаги са се спазвали и от двете страни - каза министърът. - Надяваме се, че ще остане така. Ако това не се направи, ще възникне голям проблем. Повече от 40% от доставките на природен газ за Европа се внасят от Русия. В случая с Унгария, руският внос представлява над 80% от потреблението на газ в страната", припомни Сиярто.

В тази връзка, той изрази пълно несъгласие с предложението на унгарската опозиция страната да се откаже от закупуването на руски газ.

"Ако предложението на опозицията за спиране на доставките на руски газ влезе в сила, тогава в Унгария няма да има отопление или промишленост, което означава, че няма да има работни места и компаниите ще фалират", каза външният министър.

Унгария няма да наложи вето на санкциите на Европейския съюз

Унгария няма да наложи вето на санкциите на Европейския съюз

Началото на войната създаде нова ситуация и за Унгария

"В наш интерес е да продължим доставките на газ, подчерта Сиярто. Това е напълно в съответствие с европейските правила, тъй като "Газпром" не е включен в списъка със санкции под каквато и да е форма, а Газпромбанк не е включена в списъка на банките, които трябва да бъде изключен от системата SWIFT.".

През септември миналата година Унгария подписа два дългосрочни договора с Газпром, които предвиждат доставка на общо 4,5 милиарда кубически метра гориво годишно по тръбопроводи през Сърбия и Австрия, заобикаляйки Украйна. Споразумението е разработено за 15 години и може да бъде преразгледано 10 години след началото на изпълнението. Въпреки това, в сегашния си вид, той няма да задоволи всички нужди на Унгария от руски газ, останалата част ще трябва да бъде закупена от "Газпром" чрез неговия търговец на краткосрочна основа. Затова Будапеща би искала да увеличи доставките на газ през Сърбия с 1 милиард кубически метра годишно и този въпрос беше договорен от унгарския премиер Виктор Орбан по време на посещението му в Москва в началото на февруари.

Орбан: Унгария не взима страна в конфликта Русия-Украйна

Орбан: Унгария не взима страна в конфликта Русия-Украйна

Но страната му ще помогне на бежанците