Трансадриатическият газопровод (TAP) в момента е в състояние да достигне пълния транспортен капацитет от 10 милиарда кубически метра годишно, каза Лука Шиепати, управляващ директор на TAP, съобщава азербайджанският портал trend.az..

Мария Савова, търговски директор на TAP, добави, че TAP може да удвои капацитета си и да се разшири на етапи, до 20 милиарда кубически метра в рамките на 4-5 години.

Като европейска част от Южния газов коридор (ЮГК), TAP има капацитет да транспортира приблизително 10 милиарда кубически метра газ годишно (bcm/a) до няколко пазара в Европа. Тръбопроводът също така е проектиран с потенциал да разшири капацитета си на пропускателна способност до 20 милиарда кубически метра годишно.

С договор с Азербайджан покриваме 30% от консумацията на газ

С договор с Азербайджан покриваме 30% от консумацията на газ

Затварянето на Мариците би засегнало целия регион

Като ключова част от ЮГК, TAP е стратегически и икономически важен за Европа и от съществено значение за осигуряването на надежден достъп до нов източник на природен газ. TAP играе важна роля в повишаването на енергийната сигурност на Европа, диверсификацията на доставките, както и целите за декарбонизация, уточняват от азербайджанския портал.

Азербайджан е изнесъл 19,2 милиарда кубически метра през 2021 г м газ, включително за Европа - 8,2 млрд. кубически метра. Както каза по-рано министърът на енергетиката на страната Парвиз Шахбазов, през 2022 г. Азербайджан планира да увеличи износа на газ за Европа до 9,1 милиарда кубически метра.

На 31 декември 2020 г. Азербайджан започна търговски доставки на газ за Европа по Трансадриатическия газопровод, който е неразделна част от Южния газов коридор. Доставките, изчислени за 25 години, предвиждат годишен износ от над 10 милиарда кубически метра азербайджански газ за европейския пазар, от които 8 млрд. кубически са предназначени за Италия и по един милиард кубически метра за Гърция и България.

ЮГК, който се простира от Баку до Южна Италия през Грузия, Турция, Гърция и Албания, е интегрирана тръбопроводна система, която също включва Южнокавказкия и Трансанадолския газопровод. Капацитетът му е 16 милиарда кубически метра газ. Основният източник на суровини за ЮГК е находището Шах Дениз в Азербайджан със запаси от 1,2 трилиона кубически метра.

Азербайджан готов да увеличи износа на природен газ

Азербайджан готов да увеличи износа на природен газ

Започнал е диалог с ЕС и Турция