Поради критичната ситуация компенсациите за небитовите потребители ще продължат и през месец април. Размерът на компенсацията ще бъде обсъден на среща с индустриалните организации в следващите дни, а яснота ще има следващата седмица. В това увери енергийният министър Александър Николов по време на среща на бизнеса с правителството.

Няма да има нужда от нотификация към ЕК за компенсациите за април месец, уточни Николов.

Увеличава се енергийната помощ за бизнеса, с колко - още неясно

Увеличава се енергийната помощ за бизнеса, с колко - още неясно

Компенсациите ще обхванат и април месец

Договорът с Азербайджан ни дава възможност да удовлетворим на 30% консумацията на газ. В добра комуникация сме с колегите от Румъния и Гърция, обясни Николов. Припомняме, че Азербайджан в лицето на своя енергиен министър на форума в Анталия обяви, че страната му има готовност да увеличи добива и износа на газ, но иска гаранции и дългосрочен ангажимент. Водят се вече разговори както с ЕС, така и с Турция.

Александър Николов поясни, че към момента малко се преекспонира говоренето за функционирането на въглищните централи. "Марица изток" не е комплекс на България единствено и само, а функцията на произведено електричество балансира целия регион, изтъкна Николов.

По думите му социалният ефект на едно затваряне ще е тежък, само че, ако се говори за затваряне на централи, това означава тежък проблем не само за България. "Леко заспахме в тази ситуация, като си мислехме, че ще бъде всичко спокойно и нормално.

Александър Николов отбеляза, че зелен преход ще има, ще се случи, а и е убеден, че ще бъде успешен.

Това, което иска бизнесът е предвидимост и когато 40-50% от оперативните разходи се променят, не може да се говори за планиране.

Шефът на КЕВР Станислав Тодоров заяви, че свободен пазар на електроенергия на едро не означава нерегулиран пазар. Колкото по-свободен е един пазар, толкова по-свободна регулация има, обясни Тодоров и добави, че имало едно залитане на ниво ЕК да толерира пазара ден напред и да се казва, че това бил единственият пазар с валидна референтна цена. Ние работим да променим правилата, за да има дългосрочна предвидимост за производителите, търговците и потребителите на енергията, увери Станислав Тодоров.

И според Александър Николов е тотален абсурд технологичните разходи да се търгуват за ден напред.

Иван Топчийски: Увеличението на цената на газа зависи от борсовите пазари

Иван Топчийски: Увеличението на цената на газа зависи от борсовите пазари

Съхраняваните количества газ са тройно повече и няма опасност от недостиг