Механизмът за компенсации на небитовите потребители за високите цени на електроенергията на свободния пазар ще продължи и през месец април.

Това обяви премиерът Кирил Петков обявени на брифинг в Министерски съвет след среща с работодателските организации, в която участваха и вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, както и главата на енергийното ведомство Александър Николов.

Припомняме, че компенсациите за бизнеса към момента са в размер на 75% от разликата между прогнозната цена на тока от 185,59 лева на мегаватчас и реалната пазарна такава в сегмента "ден напред", но има лимит - не повече от 250 лева на мегаватчас. Именно тук се крие разминаването между бизнес и държавата - предприятията настояват този таван да отпадне, но държавата остава непреклонна.

От КЕВР анализират варианти как цената на газа за април 2022 г. да не е шокова

От КЕВР анализират варианти как цената на газа за април 2022 г. да не е шокова

Комисията ще отчете стойностите на международните котировки към 31 март 2022

Много конструктивна среща и градивен диалог - такава равносметка направиха и двете страни. "Изправени сме пред една безпрецедентна криза откъм войната в Украйна, откъм цените на газа, на електроенергията. Всички осъзнаваме, че голяма част от факторите са външни, а България е в средата на една перфектна буря. Но се обединяваме около това, че всички сме в една лодка", каза премиера.

Механизмът за компенсации за следващия месец все още се разработва, но ще бъде представен в началото на следващата седмица, обеща Петков.

"Конкретните параметри относно размера на компенсациите и как те ще се дават, ще се обсъди до края на тази седмица. В допълнение - ще се разгледат всички възможни механизми за средносрочни и дългосрочни решения за структура на пазара, дългосрочни договори, което да доведе до много по-голяма степен на яснота за корпоративния сектор не за месец, а поне за година напред", добави на свой ред енергийният министър Александър Николов. Именно очертаното от него е основен приоритет на държавата - да промени начинът, по който предприятията закупуват ток - на база дългосрочни договори с твърда цена, а не по схемата "ден напред".

Компенсациите за бизнеса ще бъдат увеличени, зарадва работодателите пък вицепремиерът Нинова. С колко обаче - не се знае, или поне не се оповестява все още.

"Правителството и държавата декларираме, че с всички възможни законови средства и възможности на бюджета ще подпомогнем българската икономика, така че предприятията да не спрат да работят и да не освобождават служители", увери Нинова

До края на април пък щял да се разработи нов механизъм, добави още тя. "Това, около което се обединихме е, че помощта за бизнеса също ще бъде увеличена от страна на правителството. С колко и как - предстои експертите да решат."

Диалогът с държавата бил "честен и конструктивен", отчете от името на работодателите Добри Митрев, председател на БСК. "Поставихме изключително болезнените въпроси, които всички стопански консуматори на енергия си задаваме. На някои от тях получихме отговори. Но най-важното - получихме диалог и изявено желание за конструктивизъм да намерим най-благоприятния вариант."