Всеки месец до десето число "Булгаргаз" подава прогнозна цена за следващия месец. Тя зависи от борсовите цени. Това заяви Иван Топчийски, един от директорите на "Булгаргаз" в студиото на Нова телевизия.

По думите му в момента наблюдаваме екстремни нива на индексите. Добрата новина обаче е, че пазара се успокоява. В края на месеца "Булгаргаз" ще подаде коригиращото заявление до КЕВР и на база на това регулатора ще вземе крайното решение за цените на газа. Увеличението може и да не е голямо, добави Топчийки.

Иван Топчийки заяви, че продължителността на добивния сезон се променила, за да задоволи нуждите на потребителите. Той добави ,че съхраняваните количества газ са тройно повече и няма опасност от недостиг.

"Булгаргаз" не може да каже дали мораториума ще продължи и с колко ще се увеличи цената за крайния потребител, добави експертът.

Топчийски заяви, че от дружеството са направили максималното цената да е поносима в края на сезона. По думите му високата цена на газа ще се отрази и на производството на електроенергия, което ще доведе до ръст в цената на тока.

Топчийски коментира и темата за азерския газ. Той заяви, че до 30 юни има подписан анекс за намаляване на количеството азерски газ, което се внася в страната. Колко газ ще ползваме зависи от изграждането на интерконектора с Гърция и подписания анекс, добави той.

Иван Топчийски обяви, че за да имаме добри цени на газа трябва да имаме подписани дългосрочни договори.

Той добави, че в момента "Булгаргаз" води преговори с различни източници за доставки на газ. Договорът на дружеството с "Газпром" изтича скоро. Преговори за неговото подновяване не са започнали заради руската инвазия в Украйна.

Нужна ни е диверсификация на доставките

Нужна ни е диверсификация на доставките

В момента никой не може да каже какво ще е поскъпването на газа