Надявам се интерконекторът с Гърция да заработи през октомври 2022 г. Това заяви пред bTV изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

Той изрази мнение, че догодина при полагане на необходимите усилия и организация интерконеткорът може да бъде въведен в експлоатация.

Като експертен потенциал и оператор на останалата газопреносна мрежа в България и по времето на служебния кабинет сме изразявали готовност да помогнем във връзка с реализацията на този проект и още имаме това желание, подчерта Малинов и допълни, че обединявайки усилията на всички заинтересовани страни, това може да се осъществи до 1 октомври 2022 г.

Петролната асоциация иска еврофинансиране за газовата връзка с РСМ

Петролната асоциация иска еврофинансиране за газовата връзка с РСМ

Интерконекторът Петрич-Струмица да бъде включен в Плана за възстановяване

По негови думи съществуващата инфраструктура може да поеме 1 млрд. куб. м азерски газ, без да се чака завършването на връзката.

Малинов посочи, че газопреносните мрежи както в Гърция, така и у нас разполагат с нужния капацитет това количество да постъпи в България.

Вчера новият министър на енергетиката Александър Николов изрази съмнение, че интереси, свързани с комисиони, стоят зад забавянето на строителството на газовата връзка с Гърция. Оттам трябва да пристига у нас азерският газ, който е значително по-евтин от руския. Енрегийният министър обяви, че страната ни има договори, които позволяват значително по-ниска крайна цена на газа.

Забавянето на връзката с Гърция е вече 12 години.

Мартин Димитров: Да сме готови с газовата връзка с Гърция през 2022 г.

Мартин Димитров: Да сме готови с газовата връзка с Гърция през 2022 г.

Той не е гласувал мораториума върху цените на тока, парното и водата