Изграждането на газовата връзка "Петрич-Струмица" да бъде включено при актуализацията на Плана за възстановяване и устойчивост. За това настояват от Българската петролна и газова асоциация.

Председателят на БПГА Пламен Павлов посочи, че проектът е бил иницииран преди две години на кръгла маса, проведена в Скопие, и се подкрепя от търговските палати на България и Северна Македония.

По негови думи в последните години България се опитва да направи нещо с газов хъб "Балкан" - да разшири пазара и да увеличи потребителите. Единствената възможност за разширяване на обхвата са Северна Македония и Косово, категоричен е Павлов.

България и Македония обсъждат изграждането на интерконектор

България и Македония обсъждат изграждането на интерконектор

Заев потвърди, че един от основните приоритети на новото правителство е енергетиката

Според него подобен проект би струвал 40-42 милиона евро.

"Има предпроектно проучване, има инвеститори. Не държим това да се случва на всяка цена с пари на държавата. Но има възможност това да се развива и с външни инвеститори, и с европейско финансиране", поясни Павлов и допълни, че става въпрос да се изгради един малък газопровод - връзката на Петрич със Струмица. Не ставало дума за милиарди.

Той подчерта, че ако се изгради такава връзка, българските търговци и доставчици ще могат да участват на съвсем друга територия. По негови думи това е в интерес не само на бизнеса, но и на страната.

Газовите ни проекти са в полза и на Македония, убеждава Петкова

Газовите ни проекти са в полза и на Македония, убеждава Петкова

Проблемът на Балканите е в липсващата инфраструктура